Вече от 10 години Оливия работи като проститутка в Берлин.

...
Вече от 10 години Оливия работи като проститутка в Берлин.
Коментари Харесай

От какво се нуждаят проститутките в Германия?

Вече от 10 години Оливия работи като продажница в Берлин. Когато диалогът стига до въпроса за правната регулация на нейната активност, тя показва прагматизъм: " Неслучайно споделят, че това е най-древната специалност на света. Хората постоянно ще намират метод да дават секс-услуги ", споделя младата жена.

А в действителност проституцията в никакъв случай не е влизала в проектите ѝ. В немската столица Оливия пристигнала от дребен източен град с вярата за по-интересен живот. Днес тя е съвсем на 30 години и в това време е минала през съвсем всички равнища на специалността: от първокласна компаньонка, през салон за еротични разтривки и работа в обществен дом, до независим бизнесмен в същата сфера. Оливия поддържа постоянно контакти със свои колежки, в това число с представителките на американското общество Black Sex Workers' Collective. Членува и в профсъюза на работничките от секс-индустрията. В същото време Оливия е една от стотиците хиляди проститутки в Германия, които рискуват да бъдат преследвани от полицията, в случай че не се записват съответно.

Само 40 000 регистрирани проститутки

Когато е била към момента нова в специалността, правата на проституиращите в Германия са били добре предпазени. Така нареченият " закон за проституцията ", настоящ от 2002 година, легализираше този тип активност и уреждаше въпроса с медицинските застраховки и осигуровките против безработица. Независимо от това някои законодатели твърдяха, че законът е прекомерно обтекаем. " В тази страна е по-трудно човек да открие сладкарница, в сравнение с обществен дом ", съобщи през 2014 тогавашната министърка по въпросите на фамилията Мануела Швезих.

На 1 юли 2017 влезе в действие нов закон, задължаващ всички проститутки да се записват с име, адрес и данни за връзка, който също по този начин изисква от тях постоянно да минават на медицински обзор. Освен това законът изисква от " жриците на любовта " наложително да употребяват презервативи, а от притежателите на обществени домове - да получат особено позволение. Статистиката сочи, че през 2019 година в Германия е имало 40 000 регистрирани по този закон лица, работещи в бранша на секс услугите. Но по неофициални данни техният брой е 10 пъти по-висок. Това значи, че 90 % от всички заети в тази сфера във Федералната република работят в нарушаване на закона.

Целта на признатия през 2017 закон беше да бъдат усъвършенствани изискванията на труд на заетите в бранша и да бъдат пресечени търговията с хора, половата употреба и половото иго. Но хората от сектора настояват, че законът е постигнал тъкмо противоположното - направил ги е по-уязвими. Тези проститутки, които отхвърлят да се записват - заради отвращение да разкриват персоналните си данни или тъй като нямат непрекъснат адрес или позволение за престояване в страната - на процедура нарушават закона.

Много от проституиращите дами в Германия са чужденки, за които бюрократичните формалности, свързани с тяхната регистрация, могат да се трансфорат в съществено затруднение. " Това значи, че всеки, който идва в Германия, с цел да се занимава с проституция, доста елементарно може да се окаже в нарушаване на закона ", споделя в тази връзка Руби Ребелде от берлинската организация за отбрана на правата на проститутките " Хидра ". В Германия занимаващите се с проституция не могат да се сплотяват за да живеят и работят дружно, без да записват жилището си като обществен дом. Факт е обаче, че когато работят като група, им е по-лесно да се опълчват на прояви на принуждение или опити за изнудване от страна на безскрупулни клиенти. Руби Ребелде също счита, че работата в група е доста по-безопасна от независимата активност.

На собствен ред последователите на закона показват, че той е привлякъл вниманието към правата на заетите в сектора. " След като се регистрирате, можете да работите намерено, което оказва помощ за възстановяване на изискванията на труд ", изяснява Ан-Катрин Бивенер, говорителка на Комисията по обществени, здравни и трудови въпроси в градския парламент на Берлин и депутатка от Социалдемократическата партия.

" Шведски модел " и за Германия?

По време на локдауна обществените домове в Германия бяха принудени да спрат работа. В същото време от Берлин се чуваха апели за прекосяване към така наречен " шведски модел ". При него наказателна отговорност носят клиентът или притежателят на обществения дом, само че не и самата продажница. Според Оливия, сходен модел няма бъдеще в Германия. Ако бъде въведен, секс промишлеността ще бъде принудена да излезе в конспиративност и ще зачестят закононарушенията, свързани с принуждение и контрабанда на хора, уверена е тя. До 2025 година Германия би трябвало да реши дали настоящият закон е ефикасен. Междинният отчет по тази тематика е единствено за интервала от 2017 до 2018 година и в него няма доказателства за това, че той е оказал помощ за възстановяване на обстановката в която и да е област, да вземем за пример във връзка с битката с трафика на хора. Междувременно някои федерални провинции, измежду които Бремен, към този момент са подготвили личен разбор за последствията от приложението на закона. Съдейки по него, доста от заетите в сектора подлагат на критика закона, че не дава отговор на същинските им потребности.

Автор: Елиът Дъглас
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР