Вече няколко хиляди души в Швеция са подложени на процедура,

...
Вече няколко хиляди души в Швеция са подложени на процедура,
Коментари Харесай

Каква заплаха могат да донесат биочиповете сред населението

Вече няколко хиляди души в Швеция са подложени на процедура, излязла все едно от научна фантастика – вграждане в тялото на специфичен биочип. Изглежда, че това са го създали с най-благи цели, с цел да облекчат своя живот в актуалния свят. Но колкото по-навътре навлизаме, толкоз по-силни стават съмненията до каква степен рискови могат да бъдат сходни технологии.

Шведската цифрова компания „ БиоХакс ” отбелязва непретенциозен празник – преди пет години експертът по татуировки и пиърсинг Юван Естерлунд, наричащ се биохакер взема решение да се разнообрази. Ако ще се пробива кожата, то да не е единствено за накичване с рисунки или с джунджурии. Всяка дупка, създавана изкуствено в покритието на човешкото тяло, би трябвало да бъде оптимално потребна за индивида, счита Юван.

Той се назовава биохакер и предлага на посетителите в салона му „ да се чипират ”. А точно – да вкарат в пространството сред палеца и индикатора на ръката си парче биостъкло с размер на оризово зърно. Без каквато и да е щета за организма. И не за декорация, а само „ за лична изгода ”.

Зрънцето е чип с информация за притежателя. Не препис на биопаспорта, а изцяло персонално досие с номера на сметките и банковите карти, код за общественото обезпечаване и още.

Предложението, съгласно Естерлунт, се състои в едно достолепие: чипирането на индивида ще го избави от потребността да носи в себе си дебели портфейли (с карти, кеш, магнитни пропуски за работното място) и мобилно устройство (за заплащане на стоките, услугите и билета в градския транспорт). Чипираните ще се разпознават елементарно измежду починалите (не дай, Боже) при злополука. И тъй наречените и така нататък

А в случай че се тормозят за здравето си, то не берете грижа – материалът, от който е основан чипът е изпитан, утвърден и предложен от Управлението за хигиеничен контрол над храните и медикаментите на Съединени американски щати. И не просто е предложен, само че и към този момент от дълго време се употребява от локалните хирурзи. Впрочем, придобивайки сходен чип, вие ще окажете неоценима услуга на природата, избавяйки я от отпадък под формата на непрекъснато искащите подмяна пластмасови картички.

Швеция е проведена страна, възприемчива е за нововъведения. Въртят се клюки,ч е даже се стремят да си заплащат налозите. Както твърди статистиката страната живее без пари в брой – едвам 2% от финансовите интервенции в кралството се правят в кеш (в Съединени американски щати да вземем за пример 33%). Така че „ заплащането и регистрацията ” с едно махване на ръка ще е за шведите просто „ сбъднал се сън ”. Кредитна карта, която никой няма да открадне. Мобифон, който няма да се загуби. Ключ от колата (къщата), който няма да се не помни в ключалката. Какво му е нужно още на човек за цялостно благополучие?

Пълен надзор над личността ли казахте? Ама вие какво, няма никакъв GPS в чипа, работи си в въздържан режим, единствено приема команди, а и то в случай че източникът е ситуиран на не повече от 15 сантиметра.

Прекрасно. И въпреки всичко нещо съмнява. И ни кара да се съмняваме. Направо да не имаме вяра.

На първо място има информация, че „ от въпросната разработка се интересуват от DARPA ”.

Агенцията Defense Advanced Research Project Agency, в случай че не сте в течение, е научно-изследователското поделение на Пентагона. Машините за ликвидиране, снабдени с изкуствен интелект, насекомите, които разпръскат вируси по полята на съперниците, осъществяването на геномни разновидности над растенията и последвалата им крах и неспособност за възпроизводство, „ армиите от клонинги ” – всичко това е тяхна работа.

На второ място „ всичко това е напълно в интерес на потребителя и нямаме потребност от нищо в подмяна, с изключение на парите за услугата ”. Тоест бизнес в чиста форма и нищо персонално. Но и Pokemon Go ни се пробутваше като игра, създавана и популяризирана алтруистично. „ Качвайте гратис, играйте гратис, не ни е нужно нищо. Освен координатите на геолокацията и фотосите на местата, показвани на операторите на играта. Покемоните се разполагат там, където е нужно на потребителя. Да ловците на тези виртуални същества са милиони, само че измежду тях има и служители на реда, и военни, че даже и депутати от Думата, правещи селфита с покемоните в доста забавни за вражеските очи недостъпни места.

На трето място „ в контракта е написано, че персоналните данни на чипирания няма да се разгласяват и сигурността му се подсигурява ”. Както се споделя, „ на вратата на обора ми има написано нещо, но там сено има ”. Ще можем ли да ги съдим, в случай че нашите данни изтекат в интернет? А ще ви стигнат ли парите за правосъдния развой? А търпението, с цел да изчакате присъдата? А живот, с цел да получите (или не, схваща се) отплата?

Впрочем може и законодателството да се промени и това ще ви освободи въобще от подаването на иск. Тайните през днешния ден се споделят елементарно – споменете си по какъв начин сложихте отметка последният път, когато ви питаха дали сте чели изискванията за прилагане?

Какво е това „ в чиповете няма GPS ”? В тази фраза не стига една дума, която е основна. Думата е „ към този момент ”. Ние не се тормозете, когато пристигна време за нужния upgrade или update. Това е във ваш интерес: ами внезапно се зашляете в Амазонската джунгла? Или на Еверест? Или в степите край Оренбург (така инцидентно, покрай някой ракетен силоз). Почакайте, идваме там с помощ за навигацията и впрочем препоръки.

Препоръките (а по-точно – заповеди) ще бъдат доста значими, само че ние ще ви съобщим в точния момент за инсталирането на спомагателните функционалности.

Технологиите като тази се развиват с хиперзвукова скорост. Ако към този момент съществуват химически сътрудници, сподавящи волята на индивида (този „ балсам на истината), към този момент има учредения да се подозира, че и с физическите „ причини ” по това отношение всичко е наред – в верния миг нужният обичай информация ще пробяга от вградения чип към нужната клетка на мозъка и ще приведе в деяние нужния нерв.

И вие ще се почувствате като киборг, кадърен на всевъзможен героизъм. Безпрекословно подчиняващ се на заповеди от вън и не занимаващ се с идиотски въпроси като „ за какво? ”, „ кому е нужно? ” и „ какво общо имам с това?

Фантастика, а?

Препоръчвам ви да изгледате „ Матрицата ” на братя (опа, скърбя, в този момент те са сестри) Уашовски. Това наложително. Плюс „ Универсален боец ” на Ролан Емерих и „ Терминатор – 2 ” на Джеймс Камерън. Можете да добавите още „ Разрушителят ” на Марко Брамбил. Много ли от показаното там остава неосъществено?

4000 чипирани шведи за трудовата петилетка на „ Биокакс ” – е по-добре по този начин, вместо на децата да им е скучно и да почнат да поркат до обратен тласък и да шмъркат… Макар и… „ биохакер ” – това надали е инцидентна дума. В киберигрите на всички случайности са планувани авансово./pogled.info

Превод: В.Сергеев
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР