Вече има резултати от проверките, извършени от Изпълнителната агенция по

...
Вече има резултати от проверките, извършени от Изпълнителната агенция по
Коментари Харесай

Санкционират търговци на едро за недостига на лекарства

„ Вече има резултати от инспекциите, осъществени от Изпълнителната организация по медикаментите. Ще има глобени търговци, чакат се и още наказания, в това число прекъсване на активността на обекти, извършващи активност в нарушаване на нормативната уредба и лишаване на позволения. В хода на инспекциите по сигнали за дефицит на избрани медикаменти бяха открити нарушавания като разминавания в подадените информации, в това число неподаване на информация към Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България (СЕСПА), за което са формирани административно-наказателни производства “.

Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг. Той беше безапелационен, че инспекциите ще продължат до момента в който не влязат в действие нормативните промени.

„ Бяха осъществени на място инспекции на над 20 търговеца на едро за лекарствените артикули, за които са получени сигнали за дефицит, като се наблюдава веригата на доставка от вносител през търговец на едро и разпределянето към други търговци на едро и аптеки. За част от продуктите беше открито, че е осъществяван експорт, като в тази ситуация съответните артикули не са попадали в забранителния лист на СЕСПА. Установеното нарушаване е, че търговците не са изпълнили задължението си да подадат данни към системата и в тази връзка са подхванати съответните ограничения да бъдат глобени “, съобщи изпълнителният шеф на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов. По думите му сега са ангажирани и други институции за изясняване на условия, свързани с действието на съответните търговци на едро и в случай че се получи потвърждаваща информация за други нарушавания ще бъдат подхванати дейности за прекъсване на употреба и преустановяване на позволения за търговия на едро. Към момента става дума за трима търговци на едро, конкретизира маг. фарм. Кирилов.

„ Важно е системата СЕСПА да бъде надградена в посока оптимално съответно и тъкмо да отразява протичащото се на пазара, а точно посредством смяната на интервала на ползване, който се следи, наблюдаването да се промени от 6 на 12 месеца и прагът да бъде вдигнат от 65% на 100% “, изясни изпълнителният шеф на ИАЛ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР