Вече и в частни лаборатории се правят изследвания за коклюш.

...
Вече и в частни лаборатории се правят изследвания за коклюш.
Коментари Харесай

Доц. Викория Левтерова: Изследването за коклюш с PCR дава категоричен резултат, а с метода Елайза може да има фалшив резултат

„ Вече и в частни лаборатории се вършат проучвания за коклюш. Изследването с PCR дава безапелационен резултат, а с метода Елайза може да има подправен резултат ". Това съобщи нощес доцент Виктория Левтерова - началник на Националната референтна лаборатория по молекулярна микробиология в предаването „ Денят онлайн " по NOVA NEWS.

Тя изясни, че в случай че човек няма признаци и не е бил контактен, не може да разбере, че е болен от коклюш. При проучване на цялостен клас, може да се появят преносители на заболяването. Ако децата са в непосредствен контакт, много от тях биха се заразили. В подобен случай те минават на онлайн образование.

„ Без проучване не може да се потвърди, че това е коклюш ", изясни доцент Левтерова. Симптомите на това заболяване са кашлица над една седмица, много от пациентите имат и алергии.

„ Риск от заболяване има при децата преди имунизация - при 5-годишни, 11-годишни. Случва се и баби да се заразяват от внуците си. Най-голяма заплаха има за бебетата без имунизация. Те би трябвало да се пазят и да се съблюдава остарялото предписание - първите 40 дни познати да не идват да гледат бебето. Ако може външните хора, които контактуват с бебето, да са с маски ", предложи доцент Виктория Левтерова. Според нея за двата смъртни случая в Кюстендил най-вероятно родителите не са спазвали ограничаването на контактите за бебетата.

Над 300 са случаите на коклюш в цялата страна.

Едно от бебетата, станали жертва на коклюш, е постъпило с белези на сепсис в болничното заведение.

Доста бактериални инфекции са импортирани в Европа с тази бежанска вълна, изясни микробиологът връщането на заболявания, които бяха от дълго време забравени. „ Като цяло Европа е имунизирана и против коклюш, и против доста други заболявания, само че влязоха хора, които не са имунизирани. Трябва да имаме едно мислено и малко по-предпазливи да бъдем. Да не неглежираме имунизациите ", предложи Виктория Левтерова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР