Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата

...
Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата
Коментари Харесай

Премиерът Главчев сезира ДАНС и прокуратурата за МБАЛ „Мама и аз“

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и аз “, гр. София, с цел да бъде направена цялостна инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с даването на позволение за създаване на лечебното заведение. Това оповестяват от държавната пресслужба, дни откакто таман държавното управление на Главчев взе решение за въпросното позволение и след това го анулира.

Решението на министър-председателя е в отговор на необятния публичен отзив, обвързван с плана, допълват от Министерски съвет.

Междувременно, също поради огромния публичен интерес, от НЗОК регистрираха хронологията на даването на позитивни мнения от страна на фонда за основаването на болничното заведение. От известието на Касата излиза наяве, че НЗОК е дала две позитивни мнения за бъдещото лечебно заведение, като първото позитивно мнение за МБАЛ “Мама и аз ” е от 01.02.2023 година и документът е подписан от вр. и. д. шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова, а второто – на 27.11.2023 година, подписано от шефа Станимир Михайлов.

В първото мнение се споделя, че в случай че комплексната оценка на потребностите на популацията от здравна помощ покаже съществуване на нужда от откриване на болничното заведение, съответните средства за финансиране на тази активност ще бъдат планувани във финансовите проекти на НЗОК за интервала от 2026 година

Второто мнение гласи, че в случай че комплексната оценка на потребностите на популацията от здравна помощ покаже съществуване на нужда от откриване на болничното заведение, ще е допустимо декларираните от лечебното заведение нови действия (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в интервала на тяхното осъществяване и в границите на одобрените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болничното заведение за подписване на контракт със здравната каса, осведомят от там.

Припомняме, във вторник, 30 април, служебният кабинет на Димитър Главчев на свое постоянно съвещание утвърди основаването на частната МБАЛ „ Мама и аз “, а ден по-късно – в сряда, 1 май, след остри публични реакции министър-председателят анулира това решение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР