Вече е ясно - всички участници на регулирания пазар на

...
Вече е ясно - всички участници на регулирания пазар на
Коментари Харесай

НЕК, ЕСО и ЕРП-тата искат по-високи цени на тока. КЕВР отново ще ореже поскъпването до символичните 1 - 1,2%


Вече е ясно - всички участници на контролирания пазар на електрическа сила - публичният снабдител НЕК, ЕСО и електроразпределителните сдружения, желаят повишаване на тока. Дали това ще се случи и в какъв размер ще бъде повдигането на цените обаче зависи от Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/.

Трите електроразпределителни сдружения и трите крайни снабдителя в България - ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", които обезпечават електрическа сила за клиентите на контролирания пазар, оповестиха в края на февруари, че ще изискат нови цени на тока от 1 юли тази година. В края на март те подадоха ценови заявки до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за одобряване на цени за новия регулаторен интервал, с цел да могат да реализират дейно лицензионната си активност, да поддръжат, обновяват и развиват електроразпределителната мрежа и да дават качествена и непрекъсната услуга за своите клиенти.

Подаването на заявки за одобряване на цените е рутинна процедура, която се прави всяка година.

Исторически в практиката на Енергийния регулатор не е имало случай в който той да е одобрил в цялостен размер желаното повишаване от сдруженията. Напротив, регулаторната комисия ползва свръх рестриктивна политика във връзка с цените на тока, в това число за сметка на ограничение на вложенията в преносната и разпределителната мрежа, което крие опасности и е мотив за рецензии в експертните среди.

От 2017 небитовите консуматори на контролиран пазар, ползващи електрическа енергия на ниско напрежение, са с по-ниски от предходните цени. При стопанските консуматори понижението на цената на силата според от тарифността поевтиняването е сред 1% и 11%.

Според източници, осведомени с методологията и процеса на одобрение на ценовите оферти от КЕВР, в случай че регулаторът въобще даде " зелена светлина " за по-високи цени на електроразпределителните сдружения, повишаването в крайната цена на тока ще бъде в границите на 1 - 1,2%, което пренесено в средно-месечната сметка на потребителите е не е повече от 1-2 лев от горната страна.

Окончателните цени на електрическа сила ще бъдат утвърдени от КЕВР и ще зависят от наложения пазарен модел, в това число наредбите на Наредба за контролиране на цените на електрическата сила.

Още в края на февруари ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов съобщи, че регулаторътще ревизира дали сдруженията са създали вложенията, декларирани от тях, и ще ги поправя при положение на несъблюдение на капиталовата стратегия за настоящия ценови интервал.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР