Вече е ясно, че Продължаваме промяната и Демократична България ще

...
Вече е ясно, че Продължаваме промяната и Демократична България ще
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Срещу тях се борят всички газпромчици и схемаджии

Вече е ясно, че " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ще се явят настрана на идните избори. Като обща тактика това не е най-оптималният вид, само че от позиция на идентичността и упоритостите на двете обединения беше по-лесното и разбираемо за електоратите (а и част от лидерите) решение. Само по себе си то не понижава, въпреки че и не подкрепя, възможностите за положително показване на октомврийските избори на това, което може да бъде наречено либерален и проевропейски вектор в българската политика. 

 

Срещу тях се борят всички " газпромчици " и " схемаджии "

Демократичен, тъй като той е съдържателният правоприемник на реформаторското Съюз на демократичните сили от 90-те години, което целеше да трансформира България в съвременна, свободна народна власт. Проевропейски - защото еднопосочно устоява отбраната на европейските полезности: от правовата страна и нетолерантността към корупцията до отбраната на правата на жителите и суверенитета и независимостта на дребните страни. И Демократична България и Политическа партия, като цяло, не са склонни да вършат взаимни отстъпки с тези полезности по корупционни аргументи или поради някакви специфични връзки с Русия и други автокрации. Това обективно отличава и двете обединения от другите.  

 

Срещу този либерален и проевропейски вектор стоят комбинираните сили на съвсем всички останали партии в страната. Правителството " Петков "  падна под ударите на пъкъл хок коалиция на искащите да обвържат още веднъж България с Русия и " Газпром "  и тези, които желаеха да се продължат управнически примитивните и неизгодни за страната схеми в строителството на пътищата, контрола по границите и така нататък Комбинираната мощ на " газпромчиците "  и " схемаджиите "  се оказа задоволителна освен да разклати, само че и да смъкна от власт комплицираната четворна коалиция, в която те съумяха да се снабдят със лични подводници като Има Такъв Народ. 

 

Правителството на Гълъб Донев в действителност е проява на това какво би правила една сборна команда от " газпромчици "  и " схемаджии ". Ще продължи заплащанията към пътностроителни компании при занижен надзор и с неразбираеми критерии. Ще отхвърля контрактувани доставки на американски газ, ще симулира търсене на други възможности на съветския газ, само че в един миг ще разгласи, че без него България е изгубена. Играта тук е на време - да се стигне до толкоз спешна обстановка, че България да е принудена да моли за диалози с " Газпром ". А цената, която Москва ще изиска, ще е, несъмнено, нов дълготраен, монополен ангажимент. Куриозното е, че тази управническа тактика се приема в миг, в който режимът на Путин намерено употребява газа като оръжие във войната в Украйна и посредством него се стреми да оказва въздействие върху Европейски Съюз и НАТО. 

 

Защо е значимо демократичният вектор да надделее

Българското държавно управление сега очевидно няма проблем с това въздействие и единствено се пробва да го усилва. Като освен това разчита и на неуместни причини. Например този: американските танкери нямало къде да разтоварят газа си, само че в същото време самото държавно управление разгласи търг за доставка на полутечен газ, който също въпреки всичко би трябвало да бъде закаран до някакъв терминал. Или е правилно, че терминали има и тогава има смисъл в оповестяването на търгове, или е правилно, че достъп няма и тогава и оповестените търгове са безсмислени. Подобен спектакъл на парадокса може да има едно само предопределение - да приготви почвата за връщането на " Газпром "  у нас.

 

За да не се откри постоянно ръководство на " газпромчици "  и " схемаджии "  след изборите е належащо демократичният вектор да има доста сериозен резултат и да стане незаобиколим фактор при съставянето на ново държавно управление. Да се разчита на ГЕРБ в газовата политика би било недалновидно. В крайна сметка това е партията, която в навечерието на войната в Украйна реализира всички детайли на Путиновата тактика за изграждане, освен това на наши разходи, на газопровод, който заобикаля Украйна. А и до през днешния ден специалисти на ГЕРБ не стопират да въртят опорки за това по какъв начин сякаш отново сме купували съветски газ, само че по-скъпо, което скоро може и да стане правилно. Като цяло казусът на ГЕРБ е, че поради " схемаджийски "  интереси - било в енергетиката или пътностроителството - често са губили евроатлантическия си компас и са показали мощен ориенталски, даже в геополитически смисъл, уклон.

 

Тръгвайки поотделно към изборите на 2-ри октомври, Политическа партия и Демократична България имат обща задача да увеличат  представителството си. Има, несъмнено, и риск взаимно да " изяждат "  част от електоратите си, като в този развой отхвърлен и евентуални нови гласоподаватели. На пръв взор Демократична България са по-заплашени от тази вероятност, само че и Политическа партия нищо няма да завоюват, в случай че за сметка на един, два % изгубят най-хубавия си сътрудник в идващия парламент.

 

Политическа партия и Демократична България би трябвало да се концентрират върху разликите между тях

За да избегнат сходно развиване, и двете обединения е належащо да се концентрират върху отликите посред им, които отварят път към повече гласоподаватели, а не преразпределят гласовете от " ядрата ". Няколко разлики сред двете обединения може да се окажат по-скоро продуктивни в това отношение:

 

Политическа партия се нареждаха към този момент като центристка групировка, което разрешава на Демократична България да развива център-дясната си еднаквост. В стопански проект Политическа партия са надалеч по-силно кейнсиански настроени от Демократична България. В тандема Демократична България има задачата да подсигурява фискалната и финансовата резистентност на България, с цел да стане допустимо приемането на страната в еврозоната в най-кратки периоди. Демократична България има мощни икономисти, които биха могли да очертаят още по-ясно профила на групировката в посока на по-сериозна макроикономическа дисциплинираност, с разбирането обаче, че по време на рецесия по-усилено харчене за избрани цели неизбежно се постанова. С пенсионната промяна Политическа партия доби опция да влезе измежду електорат, който по принцип до момента не е дал своя вот за новаторски партии. Демократична България и Политическа партия дружно би трябвало съществено да се замислят за пакети от икономическите ограничения за стимулиране на икономическото развиване отвън София и Пловдив - разликите сред столицата и страната не престават да се ускоряват, което сигурно способства и за много тревожния GINI коефициент (който мери разпределението на богатствата в обществото - б.р.), който имаме;

 

Политическа партия е по-отворена за взаимни отстъпки във връзка с Българска социалистическа партия, в сравнение с Демократична България: и в идващия парламент може да се наложи да се вършат комплицирани обединения и съществени отстъпки за сформиране на държавно управление. Ако се стигне до ръководство с Българска социалистическа партия, Демократична България би трябвало да има по-сериозни червени линии по отношение на настояванията на Българска социалистическа партия в най-малко две посоки: ново обвързване с " Газпром "  и вероятно прекъсване на военните ни доставки за Украйна.

 

Също по този начин Демократична България могат да слагат по-остро значими символни въпроси като този за премахването на все по-нелепия и напряко злокобен в сегашния подтекст монумент на руската войска " освободителка "  в София. И еквивалентите му из страната.

 

Демократична България е в малко по-добра позиция от Политическа партия да води договаряния с ГЕРБ по тематики, които може да изискват необятна парламентарна поддръжка. Сформирането на държавно управление в идващия парламент ще е мъчно, само че ще има тематики, по които би трябвало да се реализира по-широк, даже надпартиен консенсус. Въпреки поръчките на ГЕРБ за правосъдна промяна, с тях по-скоро е безсмислено да се приказва по тази тематика: задачата им тук е ясна и се свежда до опазване на прокуроро-съдебния чадър над схемаджийството. Но по балканска политика - във връзка с Северна Македония и така нататък, както и по въпроси на геополитическата ориентировка - санкции за Русия, газ, оръжие за Украйна - е добре да има огромни политически болшинства, които отиват оттатък нужните за ръководство 121 гласа. Демократична България може да работи за постигането на сходни болшинства.

 

Политическа партия е в по-сложни връзки с президента Радев от Демократична България и може би е съхранила избрани мостове към президентството. Въпреки обстоятелството, че президентът Радев беше деен участник в свалянето на държавното управление " Петков ", въпреки всичко Политическа партия беше най-голямата мощ, дала му поддръжка на президентските избори. В този смисъл Политическа партия има да обяснява връзките си с Радев - въпрос, който на процедура не стои за Демократична България, макар опитите да я пришият в някакъв " президентски "  лагер. Демократична България в последна сметка постоянно е била сериозна към това, което вижда като русофилски залитания на президента, и в актуалната обстановка може единствено да задълбочава своите рецензии. Политическа партия от своя страна би трябвало да дефинира своята позиция по този начин, че без да губи гласоподаватели, да стои на сериозна отдалеченост от позициите на Радев в енергетиката, войната в Украйна, превъоръжаването на българската войска и други

 

Демократичните сили би трябвало да убедят българите в очевидното

Пред демократичния вектор има една съществена обща задача, с която той би трябвало да се оправи обаче. В обществото има действително чувство за рецесия и боязън от утежняване на спешната обстановка: справедливи аргументи за подобен боязън има предвид на войната в Украйна и обвързваните с нея инфлационни процеси. Едно е ясно обаче - връщането към остарели схеми в стопанската система и енергийни обвързаности с Русия няма да спрат нито инфлацията, нито ще отстранят другите проблеми пред България. Напротив, точно тези обвързаности в композиция с родните корупционни схеми са главната причина за остротата на проблемите пред България сега. 

С държавното управление " Петков "  страната показва, че може да се оправи и без схеми, и без зависимости - именно това наподобява докара до нервност тези, които са трансформирали схемите и зависимостите в собствен основен политически капитал. 

 

От тази позиция Политическа партия и Демократична България ще имат доста сложна задача през октомври - да убедят хората в истината на очевидното. В страна с манипулативни медии, слаба обществена сфера и тихи самостоятелни гласове на интелектуалци, страна, в която огромна част от бизнеса е привикнала да печели от държавно-частни схеми, очевидното и истината могат да се окажат непостижими. И хората могат да бъдат уверени, че ще са по-богати и по-сигурни, в случай че са завинаги свързани с " Газпром "  и строят автомагистралите си, като дават парите в задатък и без надзор на тъкмо избрани икономически субекти.

 

За да се види очевидното, постоянно са нужни и централизация, и старания, и благосклонност. 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР