Вече е възможна градска мобилност с чисто електрическо задвижване и

...
Вече е възможна градска мобилност с чисто електрическо задвижване и
Коментари Харесай

Вижте първия сериен електрически модел на MINI

Вече е допустима градска подвижност с чисто електрическо задвижване и в типичния за MINI жанр. Това става допустимо с помощта на новото MINI Cooper SE. Първият сериен модел с чисто електрическо задвижване на английската марка обезпечава чисто MINI чувство при шофиране с нулеви местни излъчвания.

Спонтанното разрастване на мощността на електромотора със 135 кВт/184 кс, типичното за марката предно задвижване и новаторската система за надзор на стабилността с високотехнологичен надзор на сцеплението обезпечават на новото MINI Cooper SE изключително интензивно преживяване от неподражаемата, позната като Go-kart чувство пъргавост. Специфичната за модела литиево-йонна батерия обезпечава пробег от 235 до 270 км. Високоволтовата батерия е инсталирана ниско в дъното на автомобила, вследствие на което няма никакво понижаване на вместимостта на багажника спрямо MINI 3 порти с стандартно задвижване.


Автомобилна идея: едно същинско MINI

Автомобилната идея на MINI Cooper SE е основана върху MINI 3 порти. Новият модел ще се създава в завода на MINI в Оксфорд, на същата поточна линия като моделите с стандартно задвижване. Неговата задвижваща технология идва от центровете за подготвеност за електрическа подвижност на BMW Group в Динголфинг и Ландсхут. Вместо бензиново и дизелово задвижване под предния похлупак на новото MINI Cooper SE е инсталиран електромотор. Компактният елемент с интегрирана мощна ръководеща електроника и трансмисия е инсталиран в предната част върху солидна тръбна конструкция. Специфичната за модела литиево-йонна батерия се състои от литиево-йонни кафези, разграничени на 12 модула. Те оформят Т-образната форма на батерията, която е позициониран в дъното на автомобила и има брутен потенциал от 32.6 кВтч.



Електромоторът е освен по-малък, само че и доста по-лек от задвижването с мотор с вътрешно горене – и по този метод способства за извънредно хармонично систематизиране на тежестта сред осите на новото MINI Cooper SE. Батерията е инсталирана ниско в дъното на автомобила сред предните и под задните седалки. Благодарение на тази структура вместимостта на багажника по никакъв метод не е понижена спрямо моделите с стандартно задвижване. Вместимостта на багажника – също като при MINI 3 порти с мотор с вътрешно горене – е 211 литра и се усилва до 731 литра при прегъване на облегалките на задните седалки. Единствената осезаема разлика: с цел да се обезпечи задоволителен клиренс под разположената в дъното на автомобила батерия, каросерията на новото MINI Cooper SE е ситуирана по-високо с 18 мм спрямо модела с стандартно задвижване. Със личното си тегло по DIN от 1 365 кг моделът с чисто електрическо задвижване е по-тежък със единствено към 145 кг от MINI Cooper S 3 порти с трансмисия Steptronic.



Характерен за MINI дизайн със характерни за модела акценти

MINI Cooper SE серийно се оборудва с LED фарове. Също като характерната за модела предна решетка за понижаването на въздушното противодействие способстват и съвсем изцяло затвореното дъно и самостоятелното оформление на задната ризница. С аеродинамично усъвършенствана повърхнина са и опционалните 17-инчови алуминиеви джанти, в два цвята, с несъразмерен дизайн MINI Electric Corona Spoke. Също като серийните 16-инчови алуминиеви джанти с дизайн MINI Electric Revolite Spoke те се оферират извънредно за новото MINI Cooper SE.

Чистата наслада от шофирането: електромотор със 135 кВт/184 кс

Автомобилът се задвижва от най-новата, изключително мощна версия на синхронния електродвигател, създаден от BMW Group. Двигателят на новото MINI Cooper SE развива оптималната мощ от 135 кВт/184 кс. Максималният въртящ миг от 270 Нм е разполагаем директно от старта. Мощността се подава към предните колела посредством едностепенна трансмисия с интегриран диференциал.



Новото MINI Cooper SE форсира от 0 до 60 км/ч за единствено 3.9 сек. При това при първите 60 метра то с лекост поддържа темпото на спортни коли с стандартно задвижване. Чисто електрическото MINI форсира от 0 до 100 км/ч за 7.3 сек. Максималната му скорост е лимитирана до 150 км/ч. Новото MINI Cooper SE разпростира спортния си характер освен изключително непринудено, само че и съвсем тихо. Поради това то серийно се оборудва с акустична отбрана за пешеходците. От системата от високоговорители се генерира несравним, основан особено за MINI Cooper SE тон.

Въодушевяваща пъргавост с помощта на новаторската система за надзор на стабилността

Наложилият се градивен принцип на окачването с пружинна стойка и един носач начело и неповторимата в сегмента многораменна структура откъм гърба и електромеханично кормилно ръководство подсигурява оптималната непоклатимост на пътя, точност на кормилното ръководство и спонтанност при смени на посоката на придвижване и при чисто електрическото задвижване. При по този начин наречената ARB технология (actuator contiguous wheel slip limitation) за надзор на сцеплението изчисляването на контролиращите намеси се прави непосредствено в задвижването, а не в далечен ръководещ блок с дълги кабели като при стандартните системи за надзор на стабилността. По този метод с изключение на сцеплението при тръгване осезаемо се усъвършенства и стабилността на пътя в режим на регенерация на спирачната сила и при ускоряване на излизане от остри завои.



MINI Driving Modes с четири режима

Първото MINI с чисто електрическо задвижване също разрешава на лидера да приспособява настройките на автомобила към настоящата обстановка на пътя и персоналните си желания. MINI Driving Modes се избират от комутатор, ситуиран от дясната страна на лентата с превключватели. При новото MINI Cooper SE разполагаем са четири режима. Режим SPORT се разграничава от общоприетата конфигурация MID по по-директната характерност на педала на газта и изключително спонтанните реакции на задвижването. Ориентираната към комфорт характерност на кормилното ръководство в режим MID е дейна както при режим GREEN, по този начин и при новия, конфигуриран особено за новото MINI Cooper SE режим GREEN+. Освен това при тези два режима задвижването е ориентирано към оптималната успеваемост. Допълнително в режим Green+ се лимитират респективно деактивират подбрани удобни функционалности като отоплението, климатизацията и затоплянето на седалките, с цел да се удължи пробега на автомобила.

Особено при придвижване в града, когато лидерът отмести крайници си от педала на газта, се задейства осезаемо намаление на скоростта на автомобила. Този резултат настава, когато при придвижване по инерция електромоторът стартира да извършва ролята на генератор, с цел да трансформира кинетичната сила в електрическа и тя да бъде съхранена във високоволтовата батерия. В резултат на това при ниски скорости автомобилът с електрическо задвижване може да стопира задоволително без присъединяване на спирачната система – т.е. да се ръководи единствено с един педал. Степента на регенерация на спирачната сила при придвижване по инерция може да бъде определяна от програмирането на ръководството на мотора. Новото MINI Cooper SE е първият електрифициран модел на BMW Group, при който лидерът може да въздейства на успеваемостта на рекуперацията. Разположен отляво до блока на Старт/Стоп комутатор ви разрешава без значение от MINI Driving Modes да бъде определена интензивна или единствено лека рекуперация със съответния спирачен резултат. Така да вземем за пример при динамично шофиране по завои държанието при намаление на скоростта при промяна на натоварването може точно да бъде приспособено към самостоятелния жанр на шофиране. В взаимозависимост от самостоятелните желания на влизане в завоя се употребява или наличната инерция, или се задейства по-интензивно прекъсване. За да се обезпечи оптимално висока успеваемост на MINI Cooper SE, високата мощ на рекуперацията е част от автоматизирано активиращите се при всяко пускане общоприети настройки на автомобила.

Специфичен за модела кокпит с цифрово арматурно табло

Другите цифрови знаци на арматурното табло осведомят за равнището на заряд на високоволтовата батерия, определения сега MINI Driving Mode, статуса на асистиращите системи и Check-Control известията. Освен това се изобразява информация са остатъчния пробег, за настоящата мощ на задвижването, за външната температура, за часа и за пробега на автомобила, както и известията на разпознаването на пътни знаци и High-Guiding напътствията на навигационната система. Сред другите особености в интериора е характерният за модела селектор на трансмисията на междинната подпора. Освен това новото MINI Cooper SE се оборудва с електрическа паркинг спирачка, която се задейства и освобождава с натискане на бутон на междинната подпора.

MINI ELECTRIC обезпечава еластичност при зареждане

Новото MINI Cooper SE черпи силата за електризиращата наслада от шофирането от електрическата мрежа, към която може да се свърже с елементарен домашен контакт, посредством MINI ELECTRIC Wallbox или на публични зарядни станции. Буксата за зареждане с изменчив и прав ток е подобаваща за щепсели от Typе 2 и CCS Combo 2. Над буксата за зареждане е ситуиран знак за зареждането.

За свързване с домашен контакт разполагаем е серийният кабел за зареждане. Като алтернатива се оферират MINI ELECTRIC Wallbox за зареждане вкъщи, както и трифазен кабел за прилагане на публични зарядни станции. Тези две варианти ви разрешават зареждане на високоволтовата батерия на новото MINI Cooper SE с оптималната мощ от 11 кВт в границите на 2.5 часа до 80 % и в границите на 3.5 часа до 100 %. Още по-бързо е зареждането на станциите за бързо зареждане с прав ток. Зарядният блок на новото MINI Cooper SE е приспособен за оптималната зарядна мощ от 50 кВт, тъй че зареждане от 80% може да бъде реализирано за единствено 35 минути. В композиция с MINI ELECTRIC Wallbox се предлага и инсталационна услуга. Wallbox може да бъде инсталиран както в гаражи, по този начин и на покрити паркоместа. За оптимално удобно зареждане при пътешестване разполагаем и услугата ChargeNow, която обезпечава на клиентите достъп до най-голямата в света мрежа от публични зарядни станции. Регистрацията на зарядната станция и заплащането на употребената електрическа енергия се прави посредством картата ChargeNow респективно през съответното приложение за смарт телефон.

Двузонова автоматизирана климатична апаратура с технология на термопомпа и стационарно отопление

Серийното съоръжение на новото MINI Cooper SE включва двузонова автоматизирана климатична апаратура с настрана контролиране на вентилацията и температурата от страната на лидера и пасажера до него. Отоплението на интериора се прави благодарение на топлинна помпа, която извлича топлота от мотора, ръководството на задвижването и от високоволтовата батерия, както и от външния въздух. Разработеният за новото MINI Cooper SE вид на термопомпата се отличава с изключително висок коефициент на потребно деяние. При висок климатичен комфорт през зимата тя изразходва до 75% по-малко сила спрямо стандартното електрическо отопление. За повишение на успеваемостта охладителните респективно отоплителните циркулационни кръгове за интериора и задвижването са комбинирани във високо ефикасна цялостна система. Интегрираното им ръководство разрешава без значение от охлаждането респективно стоплянето да се обезпечи приятна температура в интериора и в това време да се подсигурява идеална работна температура за високоволтовата батерия. Автоматичната климатична апаратура на новото MINI Cooper SE също така предлага и функционалности за стационарно отопление и стационарна климатизация. С тях още преди началото на пътуването интериорът може да бъде затоплен респективно охладен до мечтаната температура. С помощта на Remote App на MINI Connected лидерът може да дефинира планувания час на тръгване, с цел да се обезпечи навреме авансово кондициониране на интериора.

Серийна навигационна система, характерни за модела MINI Connected Services

Серийното съоръжение на новото MINI Cooper SE включва и навигационна система, както и особено съгласувани с електрическата подвижност индикации на централния апарат, а също и услуги на MINI Connected. Индикаторът eDrive осведоми за настоящия поток на силата и пробега, както и за опциите той да бъде повишен посредством деактивиране на удобните функционалности или повишение на мощността на рекуперацията. На навигационната карта може да бъде изобразен радиус на пробега, който според от настоящото положение на батерията да демонстрира радиуса на подвижност на MINI Cooper SE. При старта на воденето по маршрута с изключение на най-бързият и най-краткият маршрут се предлага и един GREEN маршрут, при който разходът на електрическа енергия ще е най-нисък. Част от серийното съоръжение Connected Navigation е един 6.5-инчов тъч екран на централния апарат. На него могат да бъдат употребени услугите Real Time Traffic Information с данни за трафика в действително време, интернет-порталът MINI Online и подготовката за Apple CarPlay.

Висококачествено серийно съоръжение, целенасочена индивидуализация

В допълнение към всеобхватното и висококачествено серийно съоръжение за новото MINI Cooper SE се оферират четири екстериорни и интериорни пакета, които включват характерна композиция сред външното лаково покритие, алуминиевите джанти, тапицерията на седалките и оборудването в интериора.

Интериорът на новото MINI Cooper SE серийно е оборудван със седалки с текстилна тапицерия Double Stripe Carbon Black.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР