Вече е сформирана междуведомствена работна група, която ще разгледа методиката

...
Вече е сформирана междуведомствена работна група, която ще разгледа методиката
Коментари Харесай

Нанков: Ще има по-строг контрол при програмата за саниране

Вече е образувана междуведомствена работна група, която ще прегледа методиката на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Предстои работата на включените в групата специалисти да започва. Това разгласи министърът не районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който дружно със заместник-министър Малина Крумова организира среща с членове на Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

Програмата би трябвало да се усъвършенства, като се промени методиката и в нея се планува по-строг надзор , сподели още министър Нанков. Той уточни, че за тази цел с новия Устройствен устав на министерството е основан нов отдел „ Контрол и мониторинг “ в дирекция „ Жилищна политика “, която реализира методическото управление на програмата.

Регионалният министър подсети, че бъдещето на програмата зависи от дебатите, които ще бъдат извършени в Народното събрание, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Заместник-министър Крумова уточни, че Камарата на строителите в България също може да даде насоки за положителни практики във връзка с качеството на осъществяване, неквалифицирания личен състав и неспазването на условията за сигурност тук-там, които са установени при реализацията на обособени обекти.

Стоим зад програмата. Тя има обществен резултат, давайки работа на компаниите. Членовете на камарата имат задължението да съблюдават условията, само че няма задоволително квалифицирани фрагменти в страната, разяснява от своя страна ръководителят на КСБ инж. Николай Станков.

Затова по време на срещата бяха дискутирани и професионалното обучение и образование, което да обезпечи нужните фрагменти за строителния отрасъл.

С представителите на камарата министър Нанков разиска още реализацията на огромните инфраструктурни планове. Той разгласи, че през месец октомври т.г ще бъде разгласен търг за планиране на оставащия за създаване сектор от Автомагистрала „ Хемус “. Стартираха публичните поръчки за скоростния път София – Калотина и за тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “. В края на годината се планува да бъде разгласен и търгът за избор на реализатор за пътя Ботевград – Мездра, уточни районният министър.

По време на срещата беше коментирана също нормативната уредба, регламентираща строителния отрасъл. Министър Нанков уточни, че ще се върви в посока по-голяма електронизация на заявяване на услуги от администрацията, като се планува информации от регистрите да се правят по длъжностен ред.

Обсъдени бяха и въвеждането на типови контракти и процедури при възлагането на публични поръчки, което ще понижи опциите за обжалване на процедурите и ще спомага за по-доброто осъществяване на плановете.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР