Вече е подписан договорът за реконструкция на жп гара Казичене

...
Вече е подписан договорът за реконструкция на жп гара Казичене
Коментари Харесай

Три ключови жп гари между София и Пловдив се модернизират със 7.4 млн. лв. от еврофондове

Вече е подписан договорът за реорганизация на жп гара Казичене и тя към този момент може да стартира. Рехабилитацията на гаровия комплекс е част от огромния план "Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичене ", който се финансира със средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година ". Общата стойност на плана е 7.4 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лв.. Трите гари са ситуирани на жп линия София-Пловдив, която е една от най-натоварените в страната. За предходната година по направлението са пътували над 1.4 милиона пасажери.

Проектът планува цялостна реорганизация на цялата инфраструктура на обекта и помощните софтуерни здания и уреди посредством внедряването на нови енергоефективни и високотехнологични съвременни съоръжения. Ще бъдат изпълнени ограничения за повишение енергийната успеваемост на публичните пространства, въвеждане на съвременни интелигентни системи за отопление, климатизация, осветяване, информация и други. След реализацията на плана гара Казичене ще обезпечава удобна, безвредна и налична среда за пасажерите и личния състав.

Изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Казичене е ДЗЗД "Казичене Билд 2018 ", в което влизат компаниите "Билдинг Комфорт " ЕООД, "Трейс - София " ЕАД и "Термо Консулт София " ЕООД. Стойността на контракта е за 1 115 653.37 лева без Данък добавена стойност, а срокът му за осъществяване е 12 месеца. Строителният контрол ще се реализира от "ИКюИ Контрол " ООД, а договорът е на стойност 185 600 лева без Данък добавена стойност.

Реконструкцията на гаров комплекс Казичене се реализира със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством Оперативна стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година ".

Казичене е третото по величина село в България след Айдемир и Лозен. Казичене е ситуирано на изток от София, директно до десния бряг на остарялото корито на река Искър, където се пресичат римският боен път сред Белград и селището на мястото на днешния град Истанбул, именуван "Трояно ", и пътят от Самоков до Ботевградското шосе.

В непосредственост до жп гарата на Казичене, директно сред коловозите на релсовото трасе, се намира " Царската гара " , издигната от цар Фердинанд във виенски жанр. Това е мястото, от което цар Борис ІІІ е започвал пътуванията си със личния си локомотив, ръководен от него. Оттук Фердинанд І напуща вечно България вечерта на 3 октомври 1918 година, деня на неговата абдикация, който прекарва в уединение в наоколо разположената резиденция "Врана ". От същата тази гара по-късно младия цар Симеон II и останалите от царското семейство напущат страната.

Старата "Царска гара " е още един монумент на културата пред съсипия, въпреки че даже в този момент в нея към момента има нещо красиво и величествено. През 2009 година кметът на Казичене - Антон Владимиров, я избавя от разрушение, откакто по негова самодейност постройката е записана като монумент на културата . Но нищо друго не се трансформира и отгогава тя продължава да се разрушава и да губи борбата с времето и нехайството на хората.

Построена е при започване на предишния век, когато цар Фердинанд закупува чифлика, към който е и тази земя. По спомените на някои на нея са слизали знатни особи като крал Джордж V и Александър I Караджорджевич, който идва на посещаване в България седмици преди да бъде погубен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР