Вече два часа депутатите обсъждат закриването на спецправосъдието. Поправките в

...
Вече два часа депутатите обсъждат закриването на спецправосъдието. Поправките в
Коментари Харесай

ГЕБР и ДПС против закриване на спецправосъдието

Вече два часа депутатите разискват закриването на спецправосъдието. Поправките в Закона за правосъдната власт се гледат на първо четене.

Промените в Закона за правосъдната власт, с които се закрива спецправосъдието, провокираха следващата замяна на реплики сред ръководещи и съпротива.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи обявиха позицията си, че промяната по никакъв метод не усъвършенства правната уредба, не е премислена всъщност и ще докара само до безпорядък в системата.

Николина Ангелкова от ГЕРБ съобщи:

„ Така сподели вашият министър председател Кирил Петков. Всъщност той сподели: нашата роля е да сложим наши хора в прокуратурата. Вие закривате профилираното правораздаване, с цел да може да създадете ваш механизъм и да викате във вашите кабинети, на ваше разположение проверяващи служители на реда “.

Цветан Енчев от Движение за права и свободи уточни на собствен ред:

" Това, което вършим, директното закриване, лъха на разпра и не бих желал да мисля за доста по-тежки неща като опция за избрани каузи против съответни хора да не стигнат до присъда, само че аз смятам, че закриването е неточност и безусловно политическо решение “.

В отговор Петър Куленски от „ Продължаваме промяната “ стимулира поправките с обяснението, че към този момент няколко години спецправосъдието не е постигнало особени резултати и е обслужвало само някогашните ръководещи:

„ Закриваме профилираното правораздаване, сътрудници, тъй като то не съумя да се оправи със своята задача - да се бори с тежката проведена престъпност и корупцията по високите етажи на властта, освен това, то се трансформира в опасност за върховенството на правото в България, трансформира се в бухалка против неуместните политически и бизнес съперници на някогашната власт “.

Поправките плануват още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на Висш съдебен съвет, за основния контрольор и инспектората към Висш съдебен съвет.

Дебатът в пленарната зала продължава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР