Вече четвърта година продължава нещо тревожно. Ако преди четири години

...
Вече четвърта година продължава нещо тревожно. Ако преди четири години
Коментари Харесай

Иван Нейков: Няма да е изненада, ако утре някой атакува новия размер на МРЗ

" Вече четвърта година продължава нещо обезпокоително. Ако преди четири години бихме могли да приемем, че това е моделът на държание в България - сядаме, караме се, бием се и най-после държавното управление дефинира какъв брой ще е минималната работна заплата, то към този момент - от четири години насам, имаме други правила на играта, откакто ратифицирахме спогодба, с която се дефинира формулата, посредством която се пресмята МРЗ. И тя е част от националното ни законодателство ".

Това сподели пред БНР Иван Нейков, някогашен обществен министър, шеф на Балкански институт за обществена политика. Той уточни, че в конвенцията са разказани редица критерии, по които всяка страна дефинира своята МРЗ:
" Има обществени критерии - каква е издръжката на живота на един човек и на фамилията му, какво става с инфлацията в предходните години; има стопански критерии - каква е продуктивността на труда, какво е равнището на претовареност и на безработица. След ратификацията договарянията би трябвало да се водят към това - всеки от тези детайли каква тежест ще има във формулата. И тогава няма да има аргументи някой на някого да се сърди ".

По думите му се върви по комплициран път, по който и работодателите, и синдикатите вършат по този начин, че в края страната взема решение нещата. В предаването " 12+3 " Нейков акцентира, че конвенцията желае във всяка страна да се реализира съглашение сред обществените сътрудници за формулата.

" Не изпълняваме интернационалните задължения, които са станали част от нашето законодателство. Не бих се учудил, в случай че на следващия ден някой реши да нападна новия размер на МРЗ, тъй като е избран в нарушаване на конвенцията ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР