Вече 42 години от живота на маестра Венеция Караманова са

...
Вече 42 години от живота на маестра Венеция Караманова са
Коментари Харесай

Венеция Караманова: Диригентът трябва да създава кауза



Вече 42 години от живота на маестра Венеция Караманова са отдадени на Детския хор на Българското национално радио. Той е един от най-хубавите детски хорови сформира освен на България, само че и в света.

Не от дълго време на тържествата, отдадени на 60-годишнината на Детския хор на Националното радио дружно с оценките за състава бе отличено и диригентското майсторство на маестра Караманова.

Животът постоянно прави непредвидени дарове. Така се случва и при нея. Като малко момиче мечтае да бъде част от състава на Детския радиохор, само че майка ѝ и взема решение, че би трябвало да продължи да свири на пиано, на което свири от 4-годишна.

Години по-късно госпожа Караманова става диригент на обичания Детски радиохор.

По мотив 60-годишнината на Детския радиохор маестра Караманова получи доста награди и грамоти. Тя и хорът получиха и оценката “Св. Св. Кирил и Методий “, което беше връчено персонално от президента Румен Радев .

 Венеция Караманова

Венеция Караманова е основен воин в “Нашият ден “.

“След такова прекарване, което имахме, ние бяхме подготвени за това, което желаем да представим на публиката, само че не бяхме подготвени за съпреживяването и за страстта, която последва. 

Да застанеш пред толкоз доста аудитория, а преди този момент пред президента, който споделя, че “Детският хор е национално благосъстояние, което би трябвало да се съхранява “. Това в действителност е вълнуващо.

Изведнъж те води в напълно други мащаби, готвейки се за концертите, ти се съсредоточаваш единствено върху едната част – изпълнителската и организационната.

А тук виждаш смисъла, което има твоето дело. Може би това е резултатът от концерта и от всички самопризнания, които получихме. "




От 2013 година до през днешния ден маестра Караманова е отпред Детския радихор на БНР. Той има репертоар съвсем 1000 творби и концертна активност на 4 континента .


Поглед обратно

" Беше ми доста мъчно, тъй като, завършвайки Консерваторията, имах техническите умения, поминък , само че да работиш с детски хор освен това суперпрофесионално, беше ново за мен.

В Консерваторията и в този момент не обръщат внимание на детското пеене и основаването на подобен хор, а то е в основата на хоровото пеене, на хоровото изкуство, от което изкристализират върховите достижения на нашите оперни артисти.

Беше ми мъчно, тъй като трябваше да науча за развиването на детския глас, да се науча по какъв начин да ги сплотяваме. Всичко това научих от маестро Недялков и от моята работа с децата в крачка.

Едно е да се учиш изобщо на диригентство, друго е да работиш с деца . Там е особена магия, тъй като децата са доста чисти и прозорливи. Те те усещат по какъв начин се отнасяш към тях дали можеш, дали си откровен към тях и реагират съответно.

Дирижирането е такава специалност – ние се разкриваме пред децата 100%.

 Маестра Венеция Караманова и Детския хор на БНР

Над 30 години помощник-диригент на акад. Христо Недялков

" Това, което съм научила, е отдаденост 100%. Защото маестрото и на 80 години работеше оптимално в залата, не си спестяваше нищо, беше доста придирчив към себе си, след това към нас.

Суперпрофесионализъм, научи ме да не се пробвам да се харесам на децата по най-елементарния метод, в противен случай да ги изтеглям към високите условия, които имаме.

Това беше доста забавно. Системата е специфична, възприема се в Детския хор като основа и рамка на построяването на този колектив и се възприема като такава от доста хорови колективи и в България, и по света. "

Връзката с музиката

" Връзката идва от фамилията. Моите дядовци и баби всички са пели. Един от моите прадеди е създател на операта в Стара Загора. Баща ми и майка ми са артисти до последно. Действително съм заспивала на подготовки в хоровете и съм познавала нотите преди буквите.

Смятам, че фамилната среда е доста значима за предопределяне на пътя на едно дете. Имала съм шанса моите родители да бъдат отворени към моите благоприятни условия, да ме насочат към пианото – това ми даде основа, с цел да потегли нагоре. "

Но постоянно песента и децата са били преди всичко

" Моите ръце заболяха като пианистка във втори курс на Консерваторията, макар че бях при проф. Панка Пелишек. Затова отидох към хорово-диригентския клас – проф. Гюлева ме поддържа за 20 дни се подготвих, аплайвах, одобриха ме и потегли тази среща магията на хоровото изкуство. "

 Маестра Венеция Караманова

Най-трогателните прекарвания с Детския радиохор

" Те са доста. Винаги ме е удивлявал стремежът на децата да се поддържат, тяхната безрезервност. Но мисля, че тук е и ролята на диригента, той би трябвало да основава идея. Създадеш ли идея, на която да си водеща фигура, то тогава обединяваш децата към тази идея.

Може би това е един от факторите, които способстваха за триумфа на хора. Имаме идея – това е Детският радиохор постоянно да бъде водещ и постоянно да пазим постулатите на класическото хорово пеене , въпреки и посредством други изразни средства.

Аз давам на Детския радиохор, а получавам силата на този млад състав. Да общуваш с младежите е като благословия. Може би е имало напрежение в един миг в фамилията, когато моите деца бяха дребни и трябваше да организираме развъждането им. Имам ужасно семейство, страхотни баби и дядовци, които помогнаха и прекосих през този стадий. И в този момент мисля, че уважението на фамилията ми, на моите деца, към този момент огромни хора, е тъкмо заради обстоятелството, че съм устояла моето предпочитание и фантазия да работя с хора. "

Най-скъпото отличие

" Не мога да кажа кое ми е най-скъпо. Сега получихме – и хорът, и аз – “Кристалното огърлие “. Удостояването за повторно от Европейската федерация също доста ме вълнува. От Министерството на културата получихме грамота и за повторно получих “Златния век “ и щемпел “Цар Симеон Велики “. Децата получиха грамотата за 60-годишнната и приноса в развиването. Но в полза на истината слагам преди всичко плакета “Св. Св. Кирил и Методий “ от президента Радев, тъй като това е самопризнание на състава за цялостния му принос за всички десетилетия на всички деца, които са минали през този хор и са основали тази общественост и представителност на българската просвета на всички места по света. "

Планове

" Вече създаваме един план с Фондация “Дарби “ за посещаване от Норвегия и в Норвегия. Имаме предложения от Испания, които не успяхме да изпълним през предходната година. Плановете са доста.

Насоката е да разширяваме още репертоара. Миналата година подготвихме 10 напълно нови творби, които ще осъществяваме през идващите десетилетия. Готови сме за 5-6 години напред. "

Чуйте Венеция Караманова в звуковия файл.
Сними: БНР, Тихомира Методиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР