Вече 16 години Христо Тенев работи в Нестле България. Започнал

...
Вече 16 години Христо Тенев работи в Нестле България. Започнал
Коментари Харесай

Сладка работа: Да работиш в шоколадовия свят на Нестле

Вече 16 години Христо Тенев работи в " Нестле България ". Започнал като елементарен служащ във фабриката в София, той последователно се издига в професионалната подчиненост. Няколко години управлява индустриалните линии на шоколадовия десерт Kit Kat, а от 2 месеца дава отговор за производството на шоколадовите бонбонки Smarties – втора световна марка на Nestle, която се създава у нас.

" Започнах през далечната 2005 година, като оператор произвеждане в новооткрития тогава завод за произвеждане на KitKat Pop Choc, и бях мощно впечатлен от екипа и културата на компанията ", спомня си той.

Любознателен по природа, с годините Христо научава от ден на ден за софтуерните процеси, а Nestle му дава опция да продължи да се развива. Участва във внедряването на SAP във фабриката, което е нов и обогатяващ опит, а по-късно се причислява към отдел " Индустриално инженерство ", където придобива взор върху стандартите на работа, планове за усъвършенствания, спестявания на разноски. " Това ми даде друга вероятност, от която да виждам производството и да направя връзката сред себестойност на продукта и действителната обстановка ", показва Тенев.



Постепенно се издига до Производствен Мениджър. " Днес, 16 години по-късно, съм признателен на хората и компанията за опцията да работя в подкрепяща среда с висока просвета и отборен дух ", споделя той.

Да ръководиш произвеждане във високотехнологичната фабрика на Nestle в София не е лесна задача. " Предизвикателство е да се основат работни процеси, които да разрешават най-ефективната синергия сред човешкия потенциал и машините от най-ново потомство. Днешният свят на произвеждане е извънредно забавен и изисква доста сложни умения ", споделя Христо Тенев.

Макар и мощно автоматизирано, основаването на една партида от бонбонките Smarties лишава цяло денонощие. Фабриката в София създава към 2.3 милиона дражета, а на годишна база 2.5 милиарда цветни бонбонки. Ароматът им се носи из всичките 4000 кв. м, на които е ситуирано новото произвеждане, а радостните им цветове постоянно повдигат настроението на работещите.
Екипът



Работният развой е сериозен и ангажиращ – 70 души се трудят на 3 смени, 5 дни седмично. Хората са добре готови – минават през интензивно и сложно образование, като огромен фокус е спазването на изключителна хигиена при производството – самото влизане на всеки един на територията на производството лишава към 15 минути, с цел да се спазят всички нужни стандарти.

Екипът е формиран от микс сред нови чиновници и опитни фрагменти от фабриката, тъй че да се подсигурява използването на високите стандарти на работа в Nestle.

Въпреки автоматизираните и високотехнологични индустриални процеси, човешкият фактор играе доста значима роля. " Оборудването ни е с висок стандарт, машините в действителност са високоинтелигентни, само че хората са тези, които би трябвало да ръководят процеса, да вземат решения и да познават тънкостите в занаята ", изяснява Христо Тенев.

От България бонбонките Smarties потеглят към повече от 10 страни, измежду които Англия, Германия, Италия, Франция, Чехия. " Хубаво е да знаеш, че милиони хора по света ще държат опаковка с надпис " Произведено в България ", само че и е доста отговорно, признава Тенев.
Инвестицията



Вложените 21 милиона лв. в индустриалните линии на Smarties са следващата огромна инвестиция на Nestle във фабриката в София. Новото произвеждане е още по-ценно, тъй като идва в изĸлючитeлнo ĸpитичeн зa cвeтa мoмeнт.

" Нестле е компания, която се е потвърдила като стратегически и сполучлив вложител в България през годините. Не инцидентно получаваме втори документ клас А за 2021 година от Министерството на стопанската система, точно за инвестицията в Smarties. Това е резултат от напъните на компанията и самопризнание за уговорката ни към развиването на страната ни. За мен персонално е същинско задоволство да знам, че България е определена за страна производител на Smarties измежду доста други страна и още по-видимо стъпва на световната карта на производителите в Nestle – това значи, че се оправяме освен локално, само че и на световно равнище ", изяснява Христо Тенев.
С грижа за природата



Най-голямата му горделивост е, че производството на марката Smarties разрешава да се извади доста първокласен артикул при минимално потребление на вода и сила – запаси, които стават все по-ценни, по тази причина грижата за околната среда се трансформира в първокачествен приоритет за компанията. За да излезе на бял свят една кутийка Smarties, вземат участие над 100 машини, които са по този начин усъвършенствани, че употребяват по-малко естествени запаси. Всички опаковки на Smarties са от напълно рециклируема хартия, а производството на бонбонките зарежда напълно със зелена сила.

Компанията Nestle залага доста на нововъведенията, на устойчивите практики, на оптимално ефикасното оползотворяване на ресурсите и поставя съществени старания за намаляването на въглеродния си отпечатък. На тези правила е подчинено и производството във фабриката в София.

" Оборудването с ново потомство машини икономисва голяма част от водните и енергийни запаси, предвиждаме да преминем от началото на 2022 година към 100% зелена сила, понижаваме количеството на пластмаса при пакетирането на палетата подготвена продукция и другите индустриални процеси, а Smarties са първите бонбонки в света, които се оферират в опаковки от 100% рециклируема хартия. Имаме действителни постижения като произвеждане и сме доста дейни в прeвръщането на световните правила в действителни дейности ", изяснява Христо Тенев.
" Сладка работа "

Работата на Христо Тенев е забавна, само че и виновна, и изпълнена с провокации. " Най-голямото предизвикателство постоянно са хората – да изградиш способен и обединен екип и подредена и предвидима работна среда, в която всеки да знае отговорностите си ", показва той.

Удовлетворението идва всеки ден след добре свършената работа. " Вече 16 години професионалния ми живот е обвързван с Nestle, а това безусловно е " сладка работа ", споделя с усмивка той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР