Вдревен Китай бременността и раждането са били повлияни от традиции

...
Вдревен Китай бременността и раждането са били повлияни от традиции
Коментари Харесай

Най-странните древни практики при бременност и раждане

Вдревен Китай бременността и раждането са били повлияни от обичаи и суеверия. Китайците са ценели салдото сред Ин и Ян, представляващи женската мрачевина и мъжката бляскавост. Смятало се е, че бременността и раждането нарушават този баланс и вършат дамите податливи на заболявания.

За да се възвърне равновесието, бременните дами консумирали характерни храни като свински кокалчета с джинджифил и черен оцет, които подсилвали Ян. Разпространени били и суеверията. Бременните дами пазели мислите си, защото се страхували, че отрицателните мисли ще се отразят на нероденото им дете.

Насърчавало се четенето на позитивна лирика и истории. Строителството и ремонтът на дома се отлагали до раждането, с цел да се предотвратят възможни проблеми от шума.

Злите духове са били проблем. Бременните дами избягвали погребения, с цел да се предпазят от зли духове. Практикували се ритуали като спане с нож под леглото или окачване на хартия, сходна на ножица. Децата не били кръщавани до раждането им, с цел да се избегне привързването на духове към името на детето.

Празнуването на бременността преди раждането се считало за несвоевременно, по тази причина празненствата се провеждали след появяването на детето. През този интервал бабата е доставяла съществени неща за бебето. Дейности като седене на постеля, гледане на ярки цветове или правене на секс се смятали за нездравословни.

Смятало се е, че консумирането на ненарязана или несмляна храна ще помогне за това децата да са безгрижни.

От новите майки в Китай се очаквало да прекарат 30 дни затворени дружно с новороденото си дете. Тя нямала право да напуща дома си, нито да яде сурови плодове или да взема душ. 

Можете да научите повече в това видео:



Ето и няколко антични обичаи от три други азиатски страни:

Япония

Японците са доста привързани към пъпната шнур, дотолкоз, че я пазят в кутия - първокласна кутия. Наричат я " хесо-но-о " или " опашката на корема ". Те имат вяра, че пъпната шнур заслужава да бъде почитана и непокътната за потомците, тъй като е връзка с майката.

Индия

Подобно на китайките, индийките не се миели веднага. На петия ден след раждането обаче те се къпели в кравешка урина и мляко.  След това си почивали в помещение с прясна кравешка тор.

Тибет

След като се роди бебе в Тибет, пред къщата се окачвали две огромни флагове. Едното е, с цел да отблъсне злото и да защищити детето, а другото - с цел да притегли шанс. Родителите започвали да честват раждането едвам на третия ден от живота на детето. Тогава приятелите и роднините се отбивали при тях с дарове - облекла, чай с яково масло, ечемичено вино, месо и сирене, които представлявали пожелания за несметен живот.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР