Вдигането на лихвените проценти е повишило уязвимостта на банките и

...
Вдигането на лихвените проценти е повишило уязвимостта на банките и
Коментари Харесай

Банките днес са по-несигурни и това може да удари световния растеж

Вдигането на лихвените проценти е повишило уязвимостта на банките и това по какъв начин реагират те на обстановката съставлява забележителен риск за международния напредък. Това предизвести основният икономист на Международния валутен фонд Пиер-Оливие Гуриншас.

„ Обезпокоени сме от това, което следим в банковия бранш, изключително в Съединени американски щати, само че може би и в други страни. То може да се отрази на растежа през 2023 година “, сподели Гуриншас в изявление за CNBC.

Повишаването на лихвите от страна на централните банки усили разноските за финансиране на банките, а кредиторите означиха и известни загуби в активи като дълготрайните облигации.

„ Банките са в по-несигурно състояние. Те разполагат със здрави запаси, само че това сигурно ще ги накара да бъдат малко по-предпазливи и може би да понижат ненапълно кредитирането “, сподели Гуриншас.

В един от прогнозните си сюжети МВФ вижда по-нататъшно стягане на изискванията за финансиране на банките и стесняване на кредитирането, което ще понижи упованията му за 2,8% световен напредък през 2023 година до 2,5%.

По думите на Гуриншас има и по-неблагоприятен вид, при който финансовата неустойчивост остава неовладяна. „ Това ще докара до солидни финансови потоци от останалата част на света, които ще се опитат да се върнат на несъмнено място и ще се насочат към американските държавни скъпи бумаги, което ще провокира повишаване на $, увеличение на рисковите награди и загуба на доверие “, изясни икономистът.

Този сюжет на МВФ предвижда повишаване на международната стопанска система с към 1% през тази година. Но вероятността за развиването му е относително дребна, означи Гуринчас.

Във вторник МВФ разгласява последния си отчет за световния напредък, в който се съдържат най-лошите упования за средносрочен напредък от повече от 30 години насам.

Финансовата непоклатимост е в центъра на вниманието през последните месеци, на фона на банкрута на няколко американски банки, бързата продажба на Credit Suisse в Европа и разтърсванията на пазара на облигации в Обединеното кралство, които съвсем сринаха пенсионните фондове предходната есен.

Според Гуриншас централните банки и финансовите органи са посочили, че разполагат с принадлежности за справяне с огнищата на неустойчивост – като тези в Съединени американски щати, които подсигуряваха депозитите на клиентите на Silicon Valley Bank, или покупките на злато от Bank of England. „ Паричната политика би трябвало да остане фокусирана върху понижаването на инфлацията, това е нашата рекомендация на този стадий. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР