Вдъхновяваща изложба Личности и събития в българския спорт“ бе открита

...
Вдъхновяваща изложба Личности и събития в българския спорт“ бе открита
Коментари Харесай

Вдъхновяваща изложба „Личности и събития в българския спорт“ бе открита в Пазарджик

Вдъхновяваща галерия „ Личности и събития в българския спорт “ бе открита в Регионален исторически музей - Пазарджик. Събитието, което се осъществя по самодейност на Асоциация „ Докосни дъгата ”, съдружие " Младежки състезателен клуб Пазарджик спортува " и Регионален исторически музей – Пазарджик, съответства с провеждането на годишния конгрес на Асоциацията на спортните публицисти в Югоизточна Европа.

Откриването на изложбата почетоха кметът на Пазарджик - Тодор Попов, президентът на Европейската асоциация на спортните публицисти (AIPS Europe) - Чарлз Камензули, някогашният президент на AIPS Europe - Янис Дарас, президентът на Българската асоциация на спортните публицисти - Найден Тодоров, златното момиче в художествената гимнастика - Ренета Камберова, олимпийският медалист по джудо - Георги Георгиев, европейският първенец по бокс - Ергюнал Сабри, волейболната легенда - Тодор Алексиев, президентът на ВК „ Хебър ” - Александър Иванов и шефът на РИМ – Пазарджик - Борис Хаджийски. Присъстваха спортни публицисти от България, Унгария, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Румъния, Молдова, Кипър.

„ Имаме мотив за горделивост през днешния ден ”, посочи кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на приветствието си към присъстващите. Той означи, че сполучливите спортисти са освен най-хубавата реклама за града и страната, само че и са най-важните модели за подражателство, които децата и младежите би трябвало да следват.

Експозицията „ Личности и събития в българския спорт “ включва дарения от известни български спортисти, предоставени от доктор Денислава Ангелова – ръководител на УС на Асоциация „ Докосни дъгата “.

Представени са персони като Григор Димитров – притежател на шампионските трофеи на Уимбълдън и Откритото състезание на Съединени американски щати за юноши през 2008 година, спечелил 8 трофеи от Световния Тур на ATP, в това число и Финалите на ATP в Лондон през 2017 г.; олимпийският и повторен европейски първенец в бокса Петър Лесов; първенците по битка Станка Златева - първата българка, международен първенец по битка (2006 г.) и Армен Назарян - олимпийски първенец от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 година и Сидни (2000 година ); Елица Янкова – спечелила бронзов олимпийски орден в Рио де Жанейро през 2016 г.; златният медалист от младежките олимпийски игри в щангите и европейски първенец по повдигане на тежести за мъже Божидар Андреев, най-хубавият роден джудист в кат. до 66 кг Божидар Темелков, международният първенец по бокс в кат. до 54 кг Детелин Далаклиев; златният медалист в скока за височина на Световните академични игри Тихомир Иванов; плувецът Антъни Иванов; златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова – спечелила бронзов орден (ансамбъл, многобой) от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.; първенците по шахмат Цвета Галунова и Момчил Николов.

Експонирани са екипи и награди на състезатели от златното потомство на българския футбол от САЩ`94 – Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов, както и екипи на футболни тимове от България и чужбина. Показани са персонални подписи на част от спортистите, както и фотоси от надпревари и книги, представящи развиването на българския спорт през годините.

Част от експозицията към този момент е и шампионска каска на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев от годините му като извънредно сполучлив авто играч. Той подари персонално скъпия експонат на уредниците на изложбата при визитата си в Пазарджик. Специални продукти подариха и част от публицистите, участващи в годишния конгрес на Асоциацията на спортните публицисти в Югоизточна Европа, който се организира тази седмица на българска земя. 

Експозицията „ Личности и събития в българския спорт “ ще гостува в Регионален исторически музей - Пазарджик до края на годината, като се планува по-късно да се трансформира в пътуваща.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР