Вдаден момент от живота си всеки е бил жертва на

...
Вдаден момент от живота си всеки е бил жертва на
Коментари Харесай

Тактики на манипулаторите: Как действат, когато не постигнат желаното

Вдаден миг от живота си всеки е бил жертва на операции. Някои са по-податливи и дълго време не осъзнават какво им се случва, до момента в който други надушват на момента манипулатора и му попречват да получи това, което желае. Ето какво следва в такава обстановка.

1. Играе го жертвата

Когато забележи, че не може да повлияе на индивида, така той като осъзнава същинското му желание, манипулаторът може да промени метода си на държание и да поеме ролята на жертва, преструвайки се на безсилен.

2. Преструва се, че всичко е било неточност

Друго държание, което откритият манипулатор може да предприеме, е да се опита да отклони вниманието и да накара индивида да повярва, че всичко е било неразбирателство, а може би даже артикул на въображението му. Стига се до такава степен да се употребяват добре познати изречения като: „ Аз съм некадърен да се възползвам от някого " .

3. Омаловажаване на протичащото се

Може би в краен случай ще признае, че нещото, което прави, не е вярно, само че ще се опита да минимизира действието. Възможно е да каже нещо от сорта на: „ Не е толкоз съществено, въпреки всичко доста хора го вършат “

4. Прибягване до прочувствено изнудване

В други случаи той няма да се откаже и ще се опита да продължи да манипулира, само че с други средства. За да направи това, може да опита да накара манипулирания човек да се почувства отговорен, като че ли той е предизвикал всичко. С това той съумява да наподобява добре и пред трета страна, която да е бъдеща жертва.

5. Експлозия

Манипулаторът може да избухне от гняв или да се преструва, че е по този начин. След това да се опита да сплаши, даже да насочва закани. По този метод той се стреми да завоюва малко време и пространство, с цел да излезе от обстановката.

6. Заплахи за самоубийство

Ако се усеща прекомерно притиснат в ъгъла, манипулаторът може да прибегне до последното средство: опасност за самоубийство или даже опит за такова. Това е продължение на опита за прочувствен шантаж и ролята на жертва, само че с повече мощ.

Общуването с човек, който се държи по описания метод, е комплицирано и даже непрепоръчително. Когато разпознаем манипулатора, би трябвало да действаме, с цел да избегнем да станем или да продължим да бъдем жертва.

Най-добрият метод да избегнете операция е да не поддържате връзка с манипулатори. Толкова е просто. Възможно е този човек да е част от фамилната или работната среда. В този случай би било добре контактът да се понижи до най-малкият вероятен подобен.

Всички сме уязвими до някаква степен. Ако в миналото сме били манипулирани заради боязън или виновност, трябва да познаваме тези страсти, да работим върху тях и да се научим да ги управляваме, с цел да не ни се случи още веднъж и никой манипулатор да не може да ни управлява.

Когато манипулаторът не получи това, което желае, поведението му може да стане единствено по-лошо и жертвата да се окаже засегната на прочувственото, психическото и даже физическото равнище. Ето за какво, в случай че не разполагаме със знанията и уменията да се оправим сами със обстановката, можем да се обърнем към други наши близки или експерти в областта на логиката на психиката.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР