Вчера Westinghouse Electric обяви, че е подписала договор за предварителни

...
Вчера Westinghouse Electric обяви, че е подписала договор за предварителни
Коментари Харесай

Строят 7 блок на АЕЦ Козлодуй, с какво ще е различен?

Вчера Westinghouse Electric разгласи, че е подписала контракт за предварителни инженерни действия с „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ за създаване на нов реактор с технологията AP-1000. 

Работата по контракта стартира още този месец, като включва оценка на опциите за оптимално потребление на съществуващата на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ инфраструктура и за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на седми енергоблок с технология АР1000, прецизира американската компания, основана в Пенсилвания.  

Към този миг на площадката в Козлодуй работят два реактора с съветска технология BBEP-1000.

С какво е по-различен реакторът АР-1000?

АР-1000 ереактор от ново потомство III+. Това е реактор с нараснала сигурност. За момента тази технология е единствената в света с изцяло пасивни системи за сигурност. Това значи, че при потребност системата може да се намеси без да е нужна сила. При сегашните реактори, които употребяваме това е огромен проблем, тъй като, когато би трябвало да се намеси системата е нужна сила, която от време на време липсва ", изясни пред businessnovinite.bg Иван Хиновски от " Български енергиен и минен конгрес ".

По думите му това би бил първият сходен реактор в Европа. Към момента с новите реактори работят централи в Китай и Съединени американски щати. Наскоро Полша също избра технологията AP-1000 за своята нуклеарна сила, а други девет реактора се възнамерява да бъдат построени за Украйна. 

" Проблем е, че към момента този реактор няма лиценз в Европа. Тоест предстоят дълги процедури по утвърждение, които ще лишават най-малко една година. От Westinghouse споделят, че до десетина години може да зарабоди новият реактор в България ", сподели още Хиновски. 

По думите му реакторът е доста безценен. По предварителни планове 2 блока у нас ще костват към 15 милиарда $.  

През декември 2022 година Westinghouse подписа 10-годишен договор за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете в АЕЦ „ Козлодуй “, като доставките ще започват през 2024 година Ядреното гориво ще се създава в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция. Това е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план за нуклеарно гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, акцентират от компанията.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР