Вчера в социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи с насилие над

...
Вчера в социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи с насилие над
Коментари Харесай

За насилието в дома в Габрово били подавани сигнали, а никой не знаел

Вчера в обществените мрежи бяха публикувани видеозаписи с принуждение над деца с увреждания в център за настаняване от фамилен вид в Габрово. Записите са направени от обществен служащ по друго време сред 2016 и 2017 година, само че излизат нескрито едвам в този момент поради... междуличностен спор.

От обясненията на служащия, ръководителя на центъра, кмета и обществено подкрепяне излиза наяве, че за насилието са подавани сигнали и въпреки всичко... никой виновен не е знаел за него. Наказани също още няма.

В дома живеят седем деца и трима младежи с увреждания. Ето какво им се е случвало:

-->

Шанай Мустафа, която е част от неправителствена организация и самата е майка на дете с увреждане, описа пред bTV, че при посещаване в центъра с доктор е видяла дете с луксация и церебрална парализа, чийто крайник бил „ вързан за врата с колан “. По думите ѝ медицинскиат обзор е посочил, че огромна част от децата имат потребност от интервенция, само че такава още не е направена. „ Децата имат капацитет, само че не получават съответна здравна грижа . При деца с увреждания грижата се състои в това да получават съответна терапия. Мисля, че тези записи не демонстрират всичко, което се случва “, сподели още тя.

Според Йорданка Милчева – обществения служащ, който е направил записите, клиповете са дребна част от протичащото се . В предаването „ Тази заран “ по bTV тя изясни, че ги е направила, с цел да послужат за доказателство пред способените органи.
Йорданка Милчева
Милчева уточни, че е посочила клипа на ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която от своя страна е поискала среща с Даниела Василева – шеф дирекция „ Образование и обществени действия “, която през 2014 – 2015 година е била началник на плана, по който е почнала услугата. На срещата Лазарова посочила на Василева образно защо става въпрос. „ През времето до 2016 година постоянно е била осведомена за каквито и да е нередности в центъра, не са били вземани безусловно никакво ограничения. От 2015 до 2017 година отговорно мога да кажа, че Даниела Василева не е идвала в центъра на посещаване да види по какъв начин вървят нещата “, сподели Милчева.

Тя самата не работи в центъра от два месеца. Посочи обаче, че не всички чиновници се държали зле с децата.

Ръководителят на център „ Хризантема “ Маринела Лазарова изясни, че през декември и е изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари публично е алармирала прокуратурата.
Маринела Лазарова
Когато видяла първия запис, го посочила на Василева и нямало безусловно никаква реакция , тя даже не пристигнала на елементарен диалог със чиновниците. „ В момента комфортната позиция е да споделя, че не е знаела, само че не е по този начин “, съобщи Лазарова. Тя допусна, че Василева не е предавала нагоре по веригата тези сигнали .

Кметът на Община Габрово Таня Христова съобщи, че е „ потресена и шокирана от това, което се е случвало в центъра “ и че е „ неприемливо, неясно и неоправдаемо държанието, което екипът и ръководителят на центъра са си разрешили да демонстрират “. По думите ѝ тя схванала за насилието на 15 януари , когато, при поискани от нейна страна пояснения във връзка междуличностния спор, получила отговорите на Лазарова.

В информацията се съдържаше материал със сигнал за проявено принуждение. Още същия ден изпратих сигнала на прокуратурата и Държавната организация за протекция на детето. До тогава до мен не е достигал сигнал за принуждение, а единствено за междуличностните спорове, съобщи Христова.

От Даниела Василева получила пояснение, че не е получавала сигнали нито устно, нито публично .

Кметът се закани да е безкомпромисна към всеки, показал жестоко отношение към децата или укрил информация. Самата тя била влизала в центъра и виждала положително отношение към децата.

Директорът на Териториална дирекция за обществено подкрепяне Радостина Братованова уточни, че децата са буфер в междуличностен спор, а децата са буфер в него.
Радостина Братованова
Управителката на заведението доста добре познава Закона за протекция на детето и знае, че е длъжна неотложно да сезира способените органи, в случай че разбере за упражнено принуждение върху дете или за дете в риск.

Братованова попита Лазарова за какво не е сезирала Отдела за протекция на детето.

„ Сметнах, че госпожа Василева, знаейки това и не предприемайки никакви ограничения, общо взето е желала потулване на случая . Тогава шеф на всички нас беше кметът на общината и тя е представител на доставчика на обществената услуга в оня интервал – до април 2017 година “, отговори Лазарова. Тя самата отхвърли да е имала интерес от потулване.

„ При всички случаи имам виновност, може би, че съм се предоверила на директния си началник, на който съм докладвала, отново споделям “, съобщи ръководителката на центъра

Тя уточни още, че от двете служителки, които се виждат на фрагментите, едната е в болничен от април и ще бъде уволнена, когато се върне на работа, а втората ще бъде уволнена в сряда.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР