Вчера служебният премиер предвиди забавяне на резултатите. От изборните протоколи

...
Вчера служебният премиер предвиди забавяне на резултатите. От изборните протоколи
Коментари Харесай

Матева отговори на Главчев: Резултати от изборите ще има в срок, не всявайте излишно напрежение

Вчера служебният министър председател планува закъснение на резултатите. " От изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече цифри, в сравнение с предходни избори. Броят в РИК-овете е същият. Това ще докара до закъсняване на формалните резултати. За да няма спекулации, че нещо се прави на мрачно - ви оповестявам този факт. Определена е числеността на РИК-овете по Изборен кодекс. Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят изборните резултати ", уточни Главчев. 

Матева посочи, че това е в пълномощията и отговорностите на ЦИК и тя е органът в страната, който може да приказва по този въпрос. Ние постоянно сме разгласявали резултатите в период, по този начин както написа в Изборния кодекс. Така ще го създадем и в този момент, уточни Матева. Според нея е безусловно ненужно сега да се приказва за това в какви периоди и по какъв начин би трябвало да се афишират резултатите от изборите. Рано е за това. Днес е едвам 30-ият ден преди изборите, означи тя. Наша е задачата да създадем такава организация, че да обявим резултатите от изборите в период, добави Матева. Тя сподели, че Министерският съвет няма отговорност към оповестяване на резултатите.

Зам.-председателят на ЦИК уточни в отговор на въпрос, че нямат терзания. Имаме периоди в Изборния кодекс и ние ще ги спазим, добави тя.

Полицията не може да влиза в изборните пространства, сподели още Матева. Тя посочи, че в изборното помещение представител на Министерство на вътрешните работи може да влиза единствено след позволение на Секционната изборна комисия.

ЦИК се старае във всеки един миг да работи по този начин, че да провежда почтени и транспарантни избори, вследствие на които да бъде конституиран българският парламент и да бъдат изпратени 17 представители на българската страна в европейския, сподели Матева.

Тя разяснява и решението на ЦИК да бъде възложен един медиен пакет на тези партии и обединения, които са регистрирани в двата типа избори. Те са 30 от всички 31, добави Матева. В отговор на въпрос дали може да се стигне до преразглеждане след тъжби във Върховния административен съд (ВАС), тя посочи, че през вчерашния ден са внесли всички тъжби във Върховен административен съд и изрази очакване през днешния ден да бъдат формирани делата. По думите ѝ според от решението на съда или ще остане решението на ЦИК в действие, или ще би трябвало да се дефинират по два медийни пакета.

Днес ще предоставим машините, на които бяха изтеглени номерата, с конфигуриран програмен продукт за тези избори и всички осведомителни активи, които ни бяха поискани, с цел да стартира засвидетелствуване на сходството, сподели Матева.

Тя означи решението на ЦИК отпечатаният текст на лицевата страна на бюлетината да бъде в друг цвят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР