Вчера, след като правителството даде зелена светлина на изграждането на

...
Вчера, след като правителството даде зелена светлина на изграждането на
Коментари Харесай

Нено Димов: Хотели в защитените зони няма да се строят

Вчера, откакто държавното управление даде зелена светлина на построяването на нова ски инфраструктура в Банско, природозащитниците блокираха столичния Орлов мост. Според тях смяната в проекта за ръководство на Национален парк Пирин дава опция за изсичането на вековни гори и заличаване на предпазената територия.

Нов митинг е плануван за довечера. Екоактивистите готвят и огромен митинг на 4 януари в София.

„ Опасенията за хотели и прочие не съществуват. Става дума за създаване на спортно оборудване “, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия по отношение на признатото решение на държавното управление за промени и допълнения в Плана за ръководство на Национален парк "Пирин “.

В момента няма съответно капиталово желание за създаване на спортно оборудване в естествен парк "Пирин”, заяви още Нено Димов.

"В рамките на парка всякакво строителство е неразрешено и в никакъв случай не е било разрешавано. Всички, които стачкуват против строителството на хотели, могат умерено да посрещнат новата година. Строителство на хотели – няма. Решението на Министерски съвет е обвързвано с създаване на спортни уреди в естествения парк”, изясни Нено Димов.

Според него доста мъчно някой различен, с изключение на концесионерът може да получи позволение за построяването на втория въжен превоз над Банско.
"Концесионерът има правото на концесията и доста мъчно някой различен би могъл да се състезава с него ", разяснява още министърът на околната среда.

Цялата ски зона над Банско съставлява 2% от народен парк "Пирин”, а пистите заемат 0,3% от територията на парк "Пирин”, акцентира Нено Димов.

Втори кабинков въжен превоз над Банско би икономисал доста от колите, които се качват. Това е доста по-екологичен превоз. Как може аз да не желая да се развива екологичен превоз в планината?”, сподели още Нено Димов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР