Вчера, само ден преди днешната си среща с председателя на

...
Вчера, само ден преди днешната си среща с председателя на
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: ЕС е потърпевш от търговската война, на която не й се вижда краят

Вчера, единствено ден преди днешната си среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер американският президент Доналд Тръмп дефинира митническите цени като " най-страхотните ".  " Страните, които от години са се отнасяли с нас незаслужено по отношение на търговията, всички те идват във Вашингтон да договарят. Това трябваше да се случи преди доста години, само че, както се споделя, по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай! ", гласи позицията на Тръмп.
Не мисля, че митата вземат решение казуса на Съединени американски щати с огромния импорт, разяснява в предаването " Преди всички " финансовият анализатор Цветослав Цачев:

" Има и един вид - договаряне на някакви условия за ограничение на вноса и надлежно по-благоприятни условия за това Съединени американски щати да продава повече продукция в Европейски Съюз. Този сюжет, това договаряне, по този начин да го кажем, е вероятен, само че не мисля, че Европейски Съюз ще се съгласи на подобен диктат на събитията. Защото политиката на Тръмп до момента постоянно е била да слага извънредно тежки условия, когато договаря, с опция да отстъпи от тях и да получи положителни условия. Европейският съюз не е склонен на такава твърда позиция, тъй като дотук е единствено пострадал от комерсиалната война, на която не й се вижда краят. "

В България няма внезапно да се появят доста евтини немски и френски коли

" Но, като се върнем към митата и тези изгубени конкурентни преимущества, това значи, че повече коли ще бъдат ориентирани отвън пазара Съединени американски щати, което в някаква степен би трябвало да докара до спад на цената им, само че не мисля, че ще бъде значително, тъй че в България внезапно да се появят доста евтини немски и френски коли. Дори в противен случай, не мисля, че ще се усети значително, тъй като ценовата политика на фирмите ще бъде те да държат ценовите равнища там, където имат позиции отвън своя роден пазар и в това време да се насочат към Китай. "  

" Големите производители на коли държат прекомерно доста коли на склад и по този метод търпят загуби, единствено и единствено да не трансформират нещо по пазарите, на които са стъпили и да не основат условия за дъмпинг, тъй като това в дълготраен интервал за тях ще бъде доста отрицателно – след две-три години няма да могат да покачат цените на новите си модели и да държат по-високи цени ", разясни Цветослав Цачев.

Няма да се появи някакъв нов състезател в производството на стомана, нито пък огромни производства в Китай ще затворят 

Когато приказваме за стоманата и алуминия се намесват доста фактори, тъй като това е световен пазар, акцентира той:

" Тези мита бяха ориентирани по принцип против евтиното произвеждане на стомана в Китай, което се субсидира, само че което няма да има никакво отношение във връзка с митата. Защото, както Китай произвеждаше и използва доста стомана, субсидира промишлеността и прави последователно измененията в своето произвеждане, тъй че то да дава отговор на актуалните условия като конкурентност, като енергийна успеваемост, която няма да има потребност от дотации, несъмнено - това внезапно трансформира салдото в страната и китайската стомана, която трябваше да излиза към Съединени американски щати, в действителност ще бъде по-евтина на другите пазари. Проблемът е, че Съединени американски щати ще удари най-много Канада и Мексико в това отношение, Европа в по-малка степен, по този начин, че и България в още по-малка степен ще бъде наранена. Но оценките са, че производството в Съединени американски щати ще бъде увеличено единствено с няколко %, което по принцип е нищожен дял и в този момент в потреблението в страната.Така че този баланс на търсене и предложение няма да се промени значително. Няма да се появи някакъв нов състезател в производството на стомана, нито пък огромни производства в Китай да бъдат затворени, тъй като са нерентабилни. "  

Българските производители на стомана и на скрап могат да чакат единствено краткотрайни турболенции  на цената заради психологическия резултат да не се знае какво се случва на пазара, счита анализаторът: „ Това, което не можем да оценим – нито ние, нито някоя международна организация – е доколко тази комерсиална война ще докара до стопански проблеми в световен мащаб, които от своя страна да бъдат факторът, който да смъкна търсенето, потреблението на стомана. Това е огромен риск. “ До момента нито МВФ, нито Световната банка считат, че следва икономическа рецесия, добави специалистът.

Относно ответните ограничения на Европейския съюз Цачев съобщи, че нещата стават доста съществени, съдейки по това, което виждаме като мнения по високите равнища във Вашингтон, в това число от икономисти от екипа на Тръмп, които пазят доста твърди позиции:

„ И в случай че някой живее с мисълта, че това може доста елементарно да бъде контрактувано и внезапно тази ескалация на напрежение да спре единствено с визитата на Юнкер, аз съм огромен черноглед. Коментарите са извънредно протекционистични. Така че най-вероятно ще забележим и ответна реакция от Европейски Съюз, ще последва и още по-силна реакция на Съединени американски щати “, предвижда Цачев.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР