Вчера с първа копка беше даден старт на обновяването и

...
Вчера с първа копка беше даден старт на обновяването и
Коментари Харесай

Започна ремонт на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино

Вчера с първа копка беше даден старт на обновяването и модернизацията на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, финансиран по процедура „ Култура и спорт в учебно заведение “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.Първата копка за ремонт на гимназията беше направена от зам.-министъра на културата Марина Василева, основния секретар на министерството Тодор Керанов, ръководителя на плана Христо Чорбаджийски, шефа на гимназията Христо Димитров, регионалния шеф на Враца Георги Митов и ръководителя на публичния съвет на гимназията Тодор Кондев. На церемонията участваха учители, възпитаници, родители и доста други посетители.
„ Гимназията в област Враца дава професионално обучение в региона на каменообработването и е единствената на Балканите и една от общо две сходни просветителни институции в Европа “, съобщи по време на събитието зам.-министърът на културата Марина Василева. В учебното заведение се одобряват възпитаници от VIII клас. Те учат предпазената специалност „ Каменоделец ” със специалности „ Каменоделство ” и „ Декоративни скални облицовки ”.

От значително значение за осъществяване на характерните функционалности на учебното заведение е възобновяване и рационализация на главната постройка и преустрояване на съществуващата постройка в многофункционална зала. Дейностите по плана плануват ограничения по енергийна успеваемост, ремонт на образователния корпус, създаване на налична среда за хора с увреждания, преустрояване на съществуваща някогашна трапезария в многофункционална зала за спорт и събития, облагородяване на прилежащите дворни пространства и спортната площадка и създаване на модулно пречиствателно оборудване за отпадни битови води, изясни Христо Чорбаджийски, началник на плана.
Директорът на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино Христо Димитров благодари на Министерството на културата за опцията да бъде осъвременено учебното заведение с европейски средства. „ Като някогашен ученик на гимназията се веселя, че ще създадем хубава база за образование на учиниците “, сподели той.
Председателят на публичния съвет на учебното заведение Тодор Кондев е благополучен, че стартира реализацията на плана, тъй като ще обезпечи по-добро качество на образованието в една съвременна среда. Според него специалностите в каменообработката дават добър поминък и са извънредно търсени от бизнеса, като обезпечават високо платена работа и благоприятни условия за развиване.
Проектът ще спомогне за това да бъде усъвършенстван достъпът до качествено обучение за децата от дребните обитаеми места, като се цели допустимо по-голям брой деца да бъдат приобщени и да бъде лимитирано ранното овакантяване на учебно заведение. Осъществяването на плана се чака да ускори интереса към образованието на младежите от област Враца, както и да притегли нови възпитаници от други елементи на района и страната, включително от уязвими и маргинализирани общности. Изграждането на уреди за достъп на лица с увреждания пък ще улесни тяхната интеграция в просветителната сфера и ще спомогне за по-добро обществено включване и осъществяване на пазара на труда в една високо ценена и лимитирана в разпространяването си компетентност. Проектното предложение способства за осъществяването на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район посредством поощряване на развиването на културата и по-доброто обучение.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР