Вчера обсъждахме избора на г-н Сарафов. Аз изразих становище, че

...
Вчера обсъждахме избора на г-н Сарафов. Аз изразих становище, че
Коментари Харесай

Министър Славов: Конституционната реформа трябва да гарантира самоуправление и независимост на съдебната власт

" Вчера обсъждахме избора на господин Сарафов. Аз показах мнение, че това е от подготвеност на Пленума на Висш съдебен съвет, не бе взето решение. На идващ пленум ще слага въпросите, свързани с въздействието, натиска в правосъдната система. " Това съобщи Атанас Славов.

 

Той обясни за какво сегашният състав на Висшият правосъден съвет не е този, който би трябвало да избере обвинител номер 1 на България.

 

" В момента Висш съдебен съвет е оттатък конституционният си и законен мандат, нямат публично доверие ", уточни правосъдният министър, като изясни, че при положение, че когато този Висш съдебен съвет избере нов основен прокурор, то публичната ерозия и доверието в правораздаване ще стигне до най-малко.

 

Славов напомни, че оставката на Гешев беше поискана още при неговия избор преди 3 години и половина. " Става дума на нескончаем развой, с помощта на българското гражданско общество ", акцентира министърът на правораздаването. 

 

" В началото на май след случая с гърмежа: първа ПП-ДБ сложи въпроса за отговорността на господин Сарафов, в това число изиска оставката му от парламентарната естрада ", напомни Атанас Славов.

 

" Ще има ли реформаторско ръководство на България, или рискуваме да се върнем в безвремието отпреди месеци? ", попита той.

 

Той акцентира, че ПП-ДБ желаят да се слагат нови хора в регулаторите, които да имат високи нравствени и професионални качества, това което се назовава интергитет.

 

По думите му, политическата рецесия е почнала с бламирането на антикорупционния закон на ПП-ДБ. " Бяха признати предложенията на ГЕРБ-СДС. Това даде знак, че има конюнктурно болшинство в Народното събрание по избрани тематики. "

 

Министър Славов акцентира, че конституционната промяна би трябвало да подсигурява самоуправление и самостоятелност на правосъдната власт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР