Вчера, на 28 май, се проведе вторият тур на президентските

...
Вчера, на 28 май, се проведе вторият тур на президентските
Коментари Харесай

Как финансовите пазари реагираха на победата на Ердоган

Вчера, на 28 май, се организира вторият тур на президентските избори в Турция. Според резултатите от който, Върховният изборен съвет на Турция, въз основа на предварителните резултати, разгласи успеха на досегашния президент Реджеп Ердоган - който получи 52,14% от гласовете при обработка на 99,43% от бюлетините. За претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу бяха подадени 47,86% от гласовете.

Доларът и еврото тази заран започнаха търговията в Турция след преизбирането на Ердоган за президент с лек растеж, т.е. лирата леко поевтиня.

А показателят на фондовата борса в Истанбул пораства с 3,4%, демонстрират данните от началото на търговията през днешния ден, заяви ТАСС.

По данни към през днешния ден преди обед, турската лира падна по отношение на $ с 0,19% (като се има поради курса в края на предходната седмица) и се търгува за към 19,96 лири за 1 $. В петък търговията затвори при 19,92 лири за $. Най-ниският курс на турската валута до момента е 20,34 лири за $.

Спрямо еврото, турската лира поевтиня тази заран с 0,9%, до 21,61 лири за 1 евро.В петък предходната седмица курсът беше 21,37 лири за евро.Досега най-ниският курс при валутната търговия е 21,71 лири за евро.

Още преди първия тур на изборите в Турция на 14 май и доларът, и еврото минаха прага надлежно от 20 лири и 21 лири, тъй че все още няма внезапен спад на турската валута.

А показателят на фондовата борса в Истанбул - BIST100, добави 3,45% (4580 пункта). Пикът на борсовия показател тази година беше на 2 януари (5561 пункта). Оттогава показателят е леко волатилен, само че посоката е на последователно намаляване. Спадът на показателя стана видим от средата на април, когато в страната стартира предизборната акция.
 Основното за стопанската система на Турция - в случай че на изборите победи Ердоган или кандидатът за президент
Основното за стопанската система на Турция - в случай че на изборите победи Ердоган или кандидатът за президент

В предизборната акция Ердоган показа самолетоносач за дронове, а Кълъчдароглу даде обещание да понижи цената на лука
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР