Вчера, на 10-ти юни, Роскосмос оповести важно постижение за “Спектр-РГ.

...
Вчера, на 10-ти юни, Роскосмос оповести важно постижение за “Спектр-РГ.
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руската космическа обсерватория Спектр-РГ направи първа снимка на цялото небе!

Вчера, на 10-ти юни, Роскосмос оповести значимо достижение за “Спектр-РГ ”. Обсерваторията съумя да направи своята първа фотография в рентгеновия диапазон на цялото нощно небе – процедура, която лиши половин година. На фотографията се виждат всички събития в енергетичния диапазон 4-12 keV, които са регистрирани от съветския проучвателен уред “ART-XC ”.

Планирани са общо осем фотоси. Това значи, че процедурата по сканирането на нощното небе ще би трябвало да бъде осъществена още седем пъти през идващите три години и половина, след което главната научна задача ще завърши. 

Напомням на читателите, че обсерваторията “Спектр-РГ ” бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та чрез съветската ракета “Протон-М ” от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок “ДМ-03 ”, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно доближи до точката на Лагранж “Л2 ”. Това бе най-голямото междупланетно достижение за съветската галактическа стратегия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики – в никакъв случай до момента издигнат от Русия галактически уред, било то по руско време, било то по-късно, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР