Вчера МВнР на Русия обяви, че страната официално, окончателно и

...
Вчера МВнР на Русия обяви, че страната официално, окончателно и
Коментари Харесай

Краят на ДОВСЕ: Русия се отърва от бомбата със закъснител на НАТО

Вчера Министерство на външните работи на Русия разгласи, че страната публично, дефинитивно и окончателно е завършила отдръпването си от Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), а редом с него и от така наречен Споразумение от Будапеща от 3 ноември 1990 година за оптималната равнищата на стандартните въоръжения и техника на шестте страни, страните по Варшавския контракт, както и така наречен флангов документ от 31 май 1996 година По този метод договорът, роден в края на Студената война с позитивни планове, само че който беше поредно саботиран от Запада, „ най-сетне стана история за нас “.

Както може да се чака, нашите западни непартньори завъртяха очи и в хор започнаха да упрекват Русия във всички смъртни грехове. Оказва се, че ДОВСЕ, в който бърсаха краката си дълго и на драго сърце, е „ крайъгълният камък на евроатлантическата архитектура за сигурност “, а „ подлото “ отдръпване на Русия от него значи „ сеизмични промени в интернационалните връзки, защото Русия подкопа метода на съдействие, който беше основният детайл на връзките сред НАТО и Русия за повече от 20 години ”. И въобще: откакто се отхвърли от изрично неизгодни за себе си отговорности на фона на неспазването на ДОВСЕ от западните страни, „ Русия продължава да показва пренебрежение към контрола върху въоръженията, в това число основните правила на взаимност, бистрота, сходство, инспекция и подкопава учредения на правила интернационален ред. “

Освен това, съгласно Запада, глупавата Русия „ вижда разширението на НАТО като опасност за своята сигурност и нарушаване на споразуменията “, до момента в който това разширение е „ належащо за сигурността и стабилността на членовете на Алианса “. Е, какво неразбираемо има тук?

За да разберем за какво още веднъж ни изкарват неприятните, дано напълно в резюме напомним същността на ДОВСЕ.

Договорът беше подписан през 1990 година по време на „ медения месец “ на Съюз на съветските социалистически републики, който отвори обятията си към Запада и страните от Варшавския контракт от една страна и НАТО от друга. На доктрина договорът трябваше да сведе до най-малко вероятността от нахлуване от превъзхождащи сили на един боен блок върху различен, което може да докара до потребление на нуклеарно оръжие. В тази връзка в съглашението са посочени съответни ограничавания върху броя на избрани типове оръжия, които могат да бъдат ситуирани в профил на демаркационната линия на територията от Атлантическия океан до Уралските планини, река Урал и Каспийско море. Освен това броят на оръжията на тези територии и за двата блока трябваше да бъде еднакъв.

За да убедят нашите тогавашни сътрудници, че зад тила им няма палка, Съюз на съветските социалистически републики и неговите съдружници се ангажираха да позволен на своя територия инспектори от НАТО, които да броят военната техника и да оценят нейната бойна подготвеност.

Но след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и блока от страни от Варшавския контракт, доста от които незабавно минаха към НАТО, съотношението на стандартните оръжия сред НАТО и Русия (като приемник на Съюз на съветските социалистически републики и неговите договори) се получи три към едно в интерес на Северноатлантическия алианс. Тогава Русия изрази безусловно възмутително искане: да се създадат съответните корекции в ДОВСЕ, с цел да се възвърне статуквото и да се принудят новите членове на НАТО да ратифицират контракта.

Западът се замисли и единомислещо оплю настояването ни.

След това през 2007 година Русия разгласи мораториум върху използването на ДОВСЕ - „ до момента в който страните от НАТО не ратифицират Споразумението за акомодация и не стартират добросъвестно да ползват този документ “, а от 2015 година отхвърля да взе участие в взаимни съвещания.

Цитат от изказването на съветското външно министерство: „ Като се има поради деструктивната позиция на Съединените щати и техните съдружници във връзка с Споразумението за адаптиране на ДОВСЕ, Русия замразява Договора през 2007 година Ние оставихме отворена вратата за разговор по отношение на методите за възобновяване на жизнеспособността на контрола върху стандартните въоръжения в Европа „ Въпреки това, нашите съперници не се възползваха от тази опция “.

Лошата и подла Русия, която спи и гледа по какъв начин може още повече да наруши европейската сигурност и да разцепи още крайъгълни камъни, все пак до 2011 година непринудено продължи да предава на останалите страни по контракта къса систематизирана информация за съществуването на оръжие и техника в зоната си на отговорност. Но Западът продължи да организира широкомащабни учения на прага ни, да основава нова военна инфраструктура и да разполага ударни оръжия, които съставляват сериозна опасност за сигурността на Русия. Паралелно с това нашите непартньори в действителност унищожиха договорите за Противовъздушна отбрана, Открито небе и Договора за РСМО. Всички причини и апели от наша страна бяха пренебрегнати.

Последната капка за отдръпването на Русия от ДОВСЕ беше присъединението на Финландия към НАТО и стартирането на процедурата за участие на Швеция в Алианса, както и разпалването на спора в Украйна от страна на НАТО и в действителност директното присъединяване в него на страната на Киевски режим.

Според изказване на съветското Министерство на външните работи (и елементарния здрав разум), „ управляващите на страните-членки на НАТО и страните клиенти на този блок са посочили своята некадърност да договарят, на този стадий съглашения с тях в региона на контрола на въоръженията са невъзможни “, и затова „ Русия най-сетне се сбогува с ДОВСЕ без страдание и с цялостна убеденост в своята справедливост “.

В допълнение към редица чисто военни аспекти, окончателното отдръпване на Русия от ДОВСЕ е една от последните стъпки в основаването на лична, суверенна система за сигурност, която не зависи от съществуването на съвест и благовъзпитание измежду „ сътрудниците “, а разчита на само въз основа на нашето лично схващане за задоволителни благоприятни условия за отговор на всевъзможни евентуални закани.

С други думи, ползите на Русия са всичко, а вашите са дотолкоз, доколкото и въобще - вижте точка първа.

Превод: В. Сергеев

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР