Вчера министърът на финансите г-жа Велкова даде една пресконференция, в

...
Вчера министърът на финансите г-жа Велкова даде една пресконференция, в
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ние сме гарант за социална програма и че няма да се вдигат данъци


Вчера министърът на финансите госпожа Велкова даде една конференция, в която разказа, че ни чака надали не апокалипсис и свръхдефицит. За нас тази конференция е прекомерно изненадваща, тъй като госпожа Велкова беше заместник-министър на господин Асен Василев. Нейният сектор беше " бюджет ". С нея, аз и изключително министър Гьоков, сме прекарали повече часове в подготовка на бюджета, в сравнение с с Асен Василев. С нея сме изчислявали всяка стотинка часове наред за преизчисляване на пенсиите, за увеличение на майчинството, за детските надбавки, ваучерите за храна - всичко. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че той е реален и че дефицитът се движи сред 3% и 4% както за тази година, по този начин и за идната.
Това катурване през вчерашния ден е прекомерно изненадващо. Какво се е трансформирало? Каква е разликата сред това да бъдеш заместник-министър в постоянно държавно управление и длъжностен министър, назначен от президента? Ако държиш на точността и на професионализма си, и то единствено за 25 дни.
Фактите се необорими и без политически тълкования и политически заигравки. В края на нашето ръководство европейският статистически институт отбелязва, че България е първа по растеж на промишленото произвеждане. България е четвърта от 27 страни в Европейски Съюз по напредък на Брутният вътрешен продукт. Т.е. оставихме постоянна и разрастваща се стопанска система на едно от челните места в Европа, за пръв път откогато сме страна в Европейски Съюз.
Оставихме 8.5 милиарда лева в хазната, 1.5 милиарда лева остатък. От гласуваните от Народното събрание 10 милиарда дълг са изтеглени 1.5 милиарда Т.е. оставихме постоянни финанси.
Въпроси:
Какво се случи с тези индикатори за 4 седмици? Защото през вчерашния ден Национален статистически институт регистрира, че се срутва показателя за бизнес климата с близо 4%, в случай, че бизнесът продължава да си получава обезщетенията?
Някой би трябвало да ни отговори от кое място измисли цифрата 11 милиарда недостиг. Да каже от кое място идва това нещо, откакто в бюджетът е написан 3.9 милиарда недостиг за тази година, а за следващата година - 3 милиарда Да не се хвърлят просто цифри, а да излезе някой да приказва професионално.
Според нас какво се случва:
1. Умишлено се основават суматоха и страхове, което е извънредно неприятно за народа, който така и така е задоволително обезпокоен по какъв начин ще изкара зимата. Допълнително да си стресираш народа с погрешни изказвания е минимум безконтролно.
2. Според нас връщат финансовия и стопански модел " Симеон Дянков - Бойко Борисов ". Припомням: министър Велкова прикани за рязане на разноски. Спомнете си постната пица на Дянков и стягането на коланите.
Защо споделям модела " Борисов " - госпожа Велкова сподели, че, въпреки и в този момент да има остатък, а тя призна, че сме оставили подобен, през годините и в ноември месец е имало остатък, само че декември отиваме на недостиг. Припомням за какво беше по този начин при Борисов - декември месец той яхваше джипката и тръгваше из страната, през прозореца мяташе едни милиони и остатъкът се стопяваше. Това припомня на това време.
3. Внушават, че нашето държавно управление е водило неразумна политика и надали не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България.
4. Подготвят публичното мнение за повдигане на налози. Такъв беше единият от анонсите на госпожа Велкова.
Каква е нашата позиция:
Уважаеми български жители, оценявайте ни по резултатите, а не по приказките и предизборните операции. Още един път ще ги повторя, не от наше име и не като фукане, а Европа го споделя - първи по промишлено произвеждане, четвърти от 27 по растеж на Брутният вътрешен продукт. Пълен запас, задоволително остатък, малко изтеглен дълг - това са обстоятелствата. Така оставихме страната.
Второ, опитът да се внуши, че би трябвало да се прекратят обществените стратегии, тъй като се харчат доста пари, няма да им се получи. Цяла Европа направи огромни обществени стратегии, по отношение на които нашата е просто в детската градина. Там имаше директни поддържа по 1000-2000 евро на месец, понижаване на налози, поддръжка за горива.
Какво се пробват да вършат в този момент? Тръгват против цялата европейска политика ли?
Трето, цяла Европа понижи налозите. Припомням, че Европейската комисия прикани: намалявайте си налозите, спасявайте си бизнесите и хората. Ние сме част от тази обща политика. Намалихме Данък добавена стойност на някои артикули, премахнахме данък на други, точно с цел да подкрепим бизнеса и да помогнем на хората да преживеят рецесията. Мисля, че бяхме виновни. Преведохме през тежката зима и страната, и народа си. Почувстваха рецесия, несъмнено, само че надалеч по-леко, изключително поради обществената стратегия от 22 милиарда лева
Какво се готви да прави служебния кабинет:
Разбираме, че готвят бюджет за следващата година. Очевидно се канят да режат обществените разноски и да заложат повдигане на налози и пробват публичното мнение с анонси в тази посока.
Искам да сме ясни, ние от " Българска социалистическа партия за България " сме поръчител, че това няма да се случи - и в идващия парламент, и в последващо държавно управление. Не може народът през идващата зима да мине без поддръжка от страната. А да вдигаш налози в тази рецесия е безумство.
Предлагаме служебният кабинет да не се занимава с бюджета за 2023 година. Защото, в случай че заложат увеличение на налози и рязане на обществена поддръжка, идващият парламент и държавно управление ще прекроим този бюджет.
Най-важното за нас си остава обществена политика - цени, беднотия, инфлация, приходи и неравноправие. Зоват ни да понижаваме обществените разноски. Мога единствено две цифри да ви кажа. Оставихме 1.5 милиарда остатък, това е прието от служебния кабинет. Знаете ли какъв брой костват безплатните учебници за българските деца от 1-ви до 12-ти клас, което ние заложихме в програмата на досегашното държавно управление и ще отстояваме в Народното събрание - 580 хиляди деца могат да получат безвъзмездни учебници против 50 млн. лв.. 1.5 милиарда остатък от едната страна против 50 млн. от другата и ни споделят да не вършим обществена политика. Знаете ли какъв брой костват безплатните медикаменти за деца, които социалистите заложихме в програмата и ги има в бюджета в този момент - 1 млн. деца могат да получат безвъзмездни медикаменти и това ще коства на бюджета 130 милиона.
Сравнимо ли е това? Не им ли е малко неловко да зоват да спрем обществени стратегии и да понижим разноски, а в последните седмици усилват директорските бордове на държавните предприятия? Знаете ли какъв брой са заплатите там? В това не просто логичност няма, няма морал.
Без обществена стратегия и поддръжка от страната хората няма да могат да преодолеят леко зимата. В увеличаващата се беднотия да вдигнем налозите е груба неточност. С обстоятелства и цифри ще оборваме всяка неистина и опит в политическата акция да се хвърля тиня върху политиката, която водихме до момента. Защото с помощта на нея преведохме България и народа си през сложните зимни месеци. Осигурихме работеща стопанска система и постоянни финанси. Ще бъдем поръчител за такава политика и в идващия парламент и в последващо държавно управление. />
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР