Вчера кметът на район Слатина, Георги Илиев, обяви резултатите от

...
Вчера кметът на район Слатина, Георги Илиев, обяви резултатите от
Коментари Харесай

Зелена зона в „Гео Милев“ и „Редута“ тази година няма да има

Вчера кметът на регион " Слатина ", Георги Илиев, разгласи резултатите от онлайн допитването измежду жителите на кварталите " Гео Милев " и " Редута " по отношение на желанието им за въвеждане на Зелена зона в тях и надлежно решението си за използване на този механизъм за паркиране там.

Накратко, Зелена зона в " Гео Милев " и " Редута " тази година няма да се вкарва. Ето какви са причините на кмета в интерес на това решение:

Проучването беше осъществено напълно онлайн и в него имаха право да вземат участие жители, чийто непрекъснат или сегашен адрес е в тези два квартала. Поясняваме, че допитването беше с информативна цел, а не с функционалност на референдум. Това дали да предложи на Столичния общински съвет въвеждане на Зелена зона, или не, е напълно в пълномощията на районния кмет. След обработка на резултатите, която се състоеше в сравняване на подадените от жителите данни с тези в системата на ГРАО, отсяване на дублираните отговори, при които едни и същи жители са дали своят вот по няколко пъти - в който случай за достоверен се приема последният отговор, защото всеки има право да промени мнението си - останаха годни към 4000 отговора.

От тях 63% са дали своят вот с " Против " въвеждането на Зелена зона, а 37% - със " За ". Тези резултати обаче се разграничават за другите зони на интервюираните квартали, като жителите от кв. " Редута " в болшинството си са декларирали, че желаят да има Зелена зона в техния квартал, до момента в който в " Гео Милев " в по-голямата си част са срещу.

След като видя резултатите и проучва вътрешно реакциите на жителите от техни мнения и диалози с администрацията, екипът на кмета реши да направи лично изследване в квартал " Яворов ", където от една година действа Зелена зона. Проучването сподели, че 51% от жителите на " Яворов " са срещу Зелената зона, тъй като не са били очевидци на вложения от страна на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) в ремонт на инфраструктурата в квартала. В началото на 2022 година кметът на регион " Слатина " получи устно увещание от ЦГМ, че такива вложения ще има, само че досега това не е написано в контрактуван документ. Визията на кмета на " Слатина " за метода, по който би трябвало да действа регулирането на паркирането в квартали от разбъркан вид - жилищен и бизнес, се разграничава от сегашната идея на Зелената зона: съгласно Георги Илиев първият автомобил следва да може да паркира гратис, за втория тази услуга да е доста по-скъпа, а винетни стикери за паркиране да могат да се издават освен по непрекъснат, само че и по сегашен адрес.

В обяснителните бележки, които жителите са попълвали в допитването по лично предпочитание, те най-често показват, че главният им проблем с въвеждането на Зелена зона е не, че не желаят такова контролиране, а че не имат вяра, че от тези спомагателни разноски и старания, които ще създадат, ще има резултат за качеството им на живот в региона, защото очевидно досега вложения от приходите към Центъра към градска подвижност от винетките в кв. " Яворов " и в други квартали на София няма.

С оглед на гореизложеното, решението на кмета на регион " Слатина " е на този стадий да не се вкарва Зелена зона в кварталите " Гео Милев " и " Редута ". Работата по търсене на най-благоприятен вид за паркиране продължава с нормативни средства. Понастоящем напъните на региона са съсредоточени върху разчистването на противозаконните гаражни кафези. Това се прави дружно с жителите, като районната администрация предлага изцяло непринудено нов вид организация на тази активност, като обезпечава междинно звено за връзка сред жителите, които желаят да отстранен сами гаражните си кафези, и фирмите, които дават тази услуга. В региона има към 800 гаражни кафези, като съвсем всички заемат общински площи, множеството от които са предопределени за паркинги. Районът възнамерява след освобождението на тези площи те да бъдат облагородени по този начин, че да се обезпечат още стотици нови места за паркиране във всички квартали в регион " Слатина ". Тази година следва стартът на плана за многоетажен паркинг при пазар " Ситняково ", както и началото на планирането на многоетажен паркинг в карето до зала " Универсиада ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР