Вчера излезе публикация на разследващият журналист Васил Иванов, който алармира

...
Вчера излезе публикация на разследващият журналист Васил Иванов, който алармира
Коментари Харесай

ДДТ внос от Турция трови хиляди потребители на агро стоки в България

Вчера излезе обява на проверяващият публицист Васил Иванов, който сигнализира за приложимост на неразрешеният пестицид ДДТ. В следствието си за умъртвена риба в региона на село Исперихово, обл.Пазарджик, Иванов изпраща за лабораторни разбори умрели риби от региона - до най-голямата и авторитетна немска лаборатория – „ Юрофинс “ в Хамбург, която удостоверява съществуването на ДДТ в големи размери.

Употребата на неразрешени препарати за растителна отбрана продължава години наред. В разглеждането на обстановката обаче, е добре да не се смесват нещата - измирането на пчелите се дължи на пръскането основно с значителни количества европейски препарати на основата на глифозат, до момента в който обстановката в Пазарджишко и Пловдивско е друга - никой европейски производител не рискува с производството на неразрешения от 70-те години препарат - ДДТ.

Самоубийствен агротероризъм пред очите на бездействащите управляващи
Причината за натравянето на води и почва, измирането на риби, а и отравяне на храните по цялата агрохранителна верига, включително плодове, зеленчуци и зърнени култури идва от една типична за българите "тънка сметка ". Земеделците от района на Пазарджик и Пловдив - зона, която е наситена с доста дребни аграрни производители, с цел да спестят някой различен лев - купуват менте препарати, включително с ДДТ, които са импорт от Турция, написа agroclub.bg.

Многократно от Българска асоциация за растителна отбрана (БАРЗ) сигнализираха пред управляващите, че е необходим непоколебим надзор на импорт на незаконни препарати от Турция, само че явно неприятните практики не престават.

Отговорността за напръскване с ДДТ, който е неразрешен от преди повече от 30 години в цяла Европа и Съединени американски щати, пада освен върху отрасловите държавни органи, само че и върху земеделците, които с цел да спестят малко пари, слагат под пряк риск здравето на потребителите.

Вижте по какъв начин земеделци тровят храната ни

Имат ли БАБХ и локалните Регионална инспекция за опазване на околната среда потенциал да управляват търговията с ПРЗ?
Щом е налице за поредна година натравяне на вода и реколтата - значи: не!

По информация на agroclub.bg на база аналитични действия на B2 Security, вносът на незаконните препарати се реализира основно през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово. Практиката в контрабандата на неразрешени препарати е да бъдат вкарвани по два съществени метода: в камиони измежду артикули с друго преднанзачение, както и в туби измежду персонален багаж, най-вече в бусове и джипове на търговци, които зареждат от Турция амбулантни артикули и облекла. Контрабандният импорт се реализира през нощта основно сред 00,00ч - 04.00ч. Една от аргументите за продължаващият незаконен импорт са относително ниските санкции за нарушителите и неналичието на наказателни производства.

След като излиза наяве, че за поредна година българския пазар е залят с препарати за растителна отбрана, които са неразрешени, остава въпросът дали БАБХ ще завиши броя на пробите, има ли бюджет за това и дали ще разгласява обществено и регулярно данните от тестванията? Има ли потенциалът БАБХ да вземе проби от всички пазари за агро артикули в България, наподобява е подозрителен въпрос, откакто организацията отхвърли да разгласява даже информация за съществуването на рисковия пестицид 1.3-Dichloropropene - също всеобщо публикуван във вносни артикули от Турция.

Препаратът DDT - или дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4)2CHCCl3 разболява стотици хиляди американци през 70-те години от тежки заболявания на черния дроб, а също развиват тумори, откакто всеобщо през летния сезон се пръскат басейни с ДДТ.

По времето на комунизма в България е използван DDT, който е неразрешен към днешна дата у нас и в Европейския съюз. През 50-те години на ХХ век в някои случаи с DDT са третирани хиляди тонове зърнени храни, като Държавна сигурност е знаела за това и се е опитвала да обясни по агентурен път аргументите за това без обаче да дава публичност и да бъде защитено популацията. Тогава огромно количество зърнени храни – над 242 000 тона – са нападнати от гъгрица. Засегнати са зърнени храни в Ямболски, Русенски, Бургаски, Варненски (Сталински тогава), Толбухински (Добрички) и Старозагорски окръзи. Срещу вредителите е употребен точно ДДТ, като на някои места препаратът е пръскан непосредствено върху храните.

Днес е научно и на практика потвърдено, че пръскането с ДДТ е нездравословно за човешкия организъм и води до увреждане на черния дроб, сърдечносъдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и провокира доста разновидности.

АгроКлуб напомня, че неразрешеният към този момент над 30 години пестицид ДДТ бе открит в наднормени количества в утайки на реки и язовири във водосбора на река Арда, откъдето се поливат хиляди декари аграрни земи. Превишените правила се отнасят и за питейния язовир "Боровица ", който зарежда Кърджали. Най-високата централизация на пестицида бе открита в утайки в язовир "Кърджали ", където са установени равнища 140 пъти над нормата при стената на оборудването и към 150 пъти в опашната му част. Най-ниската стойност е записана в река Черна - 18-19 пъти над пределно допустимата норма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР