Вчера и днес отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските

...
Вчера и днес отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските
Коментари Харесай

Адвокат: Спасението на българските евреи е дело на народа, но не и на държавата

" Вчера и през днешния ден означаваме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Това е събитие, което не е задоволително известно в обществеността или е забравено в последните години, само че е събитие, за което самите евреи споделят, че е духовно събуждане и духовната памет на човечеството. Това е тяхната висока оценка, а тя е такава, тъй като Българската православна черква и българските юристи са движещата мощ в това събитие ", заяви адвокатът Елка Пороминска в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите ѝ мнението на доста израелски жители е, че това е дело на народа, само че не и на страната, тъй като по това време тя приема Закон за отбрана на нацията.

" Българинът е посочил своята човещина, своята липса на каквито и да е предубеждения във връзка с това кой какъв е, каква вяра изповядва. В центъра на София в триъгълник са 3 доста огромни храма на 3 разнообразни религии, което приказва що за народ сме и би трябвало да сме горди ", категорична беше Пороминска пред Bulgaria ON AIR.

Според нея толерантността у нас се е запазила, без значение то това какъв брой ни е мъчно и какви ежедневни проблеми имаме. " Ние сме разграничени, само че в сложни, тежки моменти сме като огромен пестник. Дано не ни се случи скоро да изпадаме в такива, с цел да потвърждаваме, че сме нация. Разделението е приоритет на нашите политици ", добави Пороминска.

" Съдебната система работи, но тя е доста натоварена и най-големият проблем е бавността ѝ, а тя произтича от голям брой дефекти във финансиране, застраховане на задоволително положителни фрагменти. Не е обикновено човек да получи правораздаване след 5, 10, 15 години или повече ", разяснява Пороминска.

Тя счита, че казусът с основния прокурор е привнесен и не е толкоз значим за елементарните хора, та даже и за тези, които ще са подсъдими или ще попаднат под властта на прокурора.

" За мен е проблем това, че се постави бариера пред жителите да имат отбрана от Върховния съд, която е според от това дали ще успее юристът да напише нещо като теоретичен труд по тематиката на делото ", означи Пороминска.

Нейното мнение е, че въпреки и да се трансформират законите, България има положително законодателство, само че всяка смяна води до ново затруднение и до нова правосъдна процедура, ново дописване от Върховния съд, съгласно неговата позиция.

" Насилието не е единствено наша мъчителна тематика. Тук се слага въпросът с Истанбулската спогодба, която беше подписана, само че няма по какъв начин да бъде утвърдена. Проблемът с Истанбулската спогодба и с насилието е в това, че не се прочете добре или не е била добре преведена ", посочи Пороминска.

" Проблемът е отново във финансиране, в основаване на центрове, в които такива потърпевши лица могат да се извърнат, да бъдат предпазени, да се отделят от насилника, насилникът да получи отмъщение за това, което е направил ", добави юристът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР