Вчера грузинските депутати дадоха първоначалната си подкрепа за проектозакон за

...
Вчера грузинските депутати дадоха първоначалната си подкрепа за проектозакон за
Коментари Харесай

Сблъсъци в Грузия на протест срещу закон за ”чуждестранните агенти” по руски модел /видео/

Вчера грузинските депутати дадоха първичната си поддръжка за проектозакон за " задграничните сътрудници “, който съгласно критиците съставлява властническа смяна. Решението накара хиляди хора да излязат на улицата, а полицията прибегна до използването на водно оръдие и сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. 

Според недоволните жители този закон може да навреди на очакванията на страната от Южен Кавказ за участие в Европейския съюз.

Законът, подсилен от ръководещата партия " Грузинска фантазия “, ще изисква всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " задгранични сътрудници “ или ще бъдат изправени пред обилни санкции. Критиците споделят, че това припомня на закон от 2012 година в Русия, който от този момент се употребява за угнетяване на несъгласието.

Говорейки в Берлин по-рано във вторник, грузинският министър председател Георгий Гарибашвили удостовери поддръжката си за закона, като сподели, че препоръчаните разпореждания по отношение на задграничните сътрудници дават отговор на " европейските и международните стандарти ". Повече от 60 организации на гражданското общество и медии обявиха, че няма да се съобразят със законопроекта, в случай че бъде подписан като закон.

Управляващата партия, която твърди, че желае Грузия да се причисли към Европейския съюз, упрекна критиците на законопроекта, че се опълчват на Грузинската православна черква, една от най-уважаваните и авторитетни институции в страната.

През последните години държавното управление на Грузия се сблъска с рецензии от наблюдаващи, които споделят, че страната се движи към авторитаризъм. През юни Европейски Съюз отхвърли да даде на Грузия статут на кандидатка дружно с Молдова и Украйна, базирайки се на закъсалите политически и правосъдни промени.

Много грузинци гледат на Русия като на зложелател, откакто Москва поддържа сепаратистите в отделилите се грузински райони Абхазия и Южна Осетия през 90-те години. Стотици хиляди грузинци остават вътрешно разселени в страната след няколко пристъпа на кървясъл етнически спор.

 

Come on Georgia we support your fight for democracy????????
— @[email protected] (@ruudfiere)
Идеята на " Възраждане "

 

Проектозаконът на “Възраждане ” е стартиран като сходство на американския закон, който работи оттатък океана и респективно би трябвало да бъде прибавен по отношение на техните сътрудници у нас. 

 

Партията на Костадин Костадинов предложи проектозакон, който планува точно “чуждестранните сътрудници ” да се записват, в случай че са получили директно или индиректно финансова или материална помощ от над 1000 лв. от чужбина. Според закона на “Възраждане ” те ще получат възбрана да правят активност на територията на разнообразни институции, измежду които детски градини, учебни заведения, университети. Забранява се още да вземат участие в политически действия и да получават държавно и общинско финансиране.

 

Идеите обаче съмнително доста припомнят на признатия в Русия закон против задграничните сътрудници точно от 2012 година, който служи и за основа на законопроекта в Грузия, довел до всеобщите митинги. Той също е представян от Кремъл като подобен на американския, само че това не дава отговор на истината. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР