Вчера бе публикувана информация, съобразно която последното изстрелване на европейската

...
Вчера бе публикувана информация, съобразно която последното изстрелване на европейската
Коментари Харесай

Два от спътниците не са се разделили от ракетата Вега след изстрелването ѝ на 9-ти октомври

Вчера бе оповестена информация, съгласно която последното изстрелване на европейската лекотоварна ракета “Вега ” не е било изцяло сполучливо. Два от спътниците не са се разделили и са изгорели в атмосферата.

Напомням на читателите, че след полета на 9-ти октомври в 04:36 ч. българско време Арианаспейс разгласи задачата за сполучлива с ангажимента, че на Земята са получени данни за разделянето единствено на 10 от дванайсетте спътника. Подобно закъснение в потвърждението е обикновено, тъй като от време на време има интервали на радиозатишие.

Но в този момент наподобява, както оповестява уебсайтът European Spaceflight, че разделянето на двата спътника в действителност не е било осъществено по проект. Става въпрос за спътниците ESTCube-2 (на Естония) и ANSER-Leader (на Испания).

Това е следващият тежък удар за европейската галактическа промишленост, която изостава фрапантно освен от Съединени американски щати, само че и от Китай. Разработката на новата ракета “Ариана 6 ” продължава да се бави, “Вега-С ” не е върната в употреба след повредата през декември, а в този момент наподобява, че и класическата “Вега ” не се оправя със дилемите си.

Още по-абсурдното е, че лекотоварната ракета “Вега ” е просто фишек – с три твърдогориви степени и четвърта хиперголична. Би следвало такава ракета да е евтина и надеждна. И все пак един полет на този притежател с потенциал едвам 2 тона до околоземна орбита коства $37 милиона (за съпоставяне една тежкотоварна “Фалкън 9 ” с потенциал 23 тона коства $67 милиона). Скъпата услуга може и да не е подобен огромен проблем, в случай че обаче тази услуга е бутикова и се отличава с високо качество. Не подобен е казусът с “Вега ” – ракетата непрекъснато се проваля.

Изненадващо е, че “Вега ” бе въведена в употреба през 2012 година и до 2018 година реализира 12 сполучливи полета. Редовните провали, горе-долу всяка година без 2021 година, започнаха през 2019-та. Така и не се знае каква е повода за подобен внезапен спад на качеството – индустриален брак, загуба на фрагменти или нещо друго.

А има и още един фактор, който ракетостроителните компании не регистрират – извънредно значимо е ракетите през 21-ви век да са възвръщаеми. Както оповестяват експертите от СпейсЕкс, повода за високото качество и липса на провали при “Фалкън ”-ите се корени в това, че степените се връщат на Земята и биват инспектирани след полета за възможни отклонения. Всяка компания, която не го прави, пропуща евентуално съдбовен проблем, който може да се прояви и след 10 сполучливи старта.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР