Вчера бе един лош ден за България и за нас

...
Вчера бе един лош ден за България и за нас
Коментари Харесай

Гешев за трагедията с мигрантите: Войната между институциите даде своя резултат

" Вчера бе един неприятен ден за България и за нас като българи. Това, което се случи – тези 18 починали и многото потърпевши край с. Локорско, е резултат от дезинтеграцията и войната сред институциите, от съсипването на Министерство на вътрешните работи от един предходен министър на вътрешните работи, от избрани така наречен политически решения. От това, което някои назовават правосъдна промяна “, съобщи основният прокурор Иван Гешев във връзка трагичния случай с мигрантите, открити мъртви в камион през вчерашния ден.

„ Отново влязохме в черната статистика на Европа, за жалост и в международните вести, с неприятно “, добави той.

Главният прокурор участва на брифинг в Националната следствена работа, на който бяха показани детайлности по отношение на нещастието с мигрантите и следствието. В брифинга взеха присъединяване заместител основният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето, Атанас Илков, шеф на Групово дело “Национална полиция “, Христо Кръстев, заместител градски прокурор и представител на Софийска градска прокуратура.

Главният прокурор акцентира, че след закриването на „ най-сериозния инструмент за битка с проведената престъпност – Специализираната прокуратура, резултатите са забележими и те са 50 % спад на делата за проведена престъпност. Той означи, че сега има съществени старания от страна на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за взаимна работа сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата и изрази вяра, че това ще продължи.

„ Надявам се, че взаимно ще защитим сигурността на българските жители. Единственият зложелател на прокуратурата е престъпността. Ще продължим да работим в полза на хората и на народа “, сподели основният прокурор.





Директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов заяви, че по отношение на следствието е осъществена голяма по размер работа – десетки разпити, претърсвания, експертизи. Заключението на съдебно-медицинските експертизи демонстрира, че гибелта на мигрантите е настъпила от асфиксия в резултат на дефицит на О2.

„ Пострадалите са умирали постепенно и трудно. Става въпрос за изключителна по своя трагизъм човешка драма. Няма да се поколебаем да стигнем до дъно в разплитането на тази незаконна верига “, съобщи Борислав Сарафов. Той обясни механизма на незаконната активност и цените, които мигрантите са плащали по веригата, с цел да стигнат до крайната дестинация - Западна Европа, до Англия, Германия и Франция.

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев посочи, че е формираното досъдебно произвеждане за причиняване на гибел по несъобразителност на повече от едно лице.

„ Случаят е изключително тежък. В рамките на днешния ден дежурният прокурор от СГП дружно с водещия следовател от Национална следствена служба са привлекли като обвинени 6 лица “, сподели прокурор Кръстев. Предстои наблюдаващият прокурор да изиска по отношение на обвинените да бъде взета непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Директорът на ГДНП Атанас Илков благодари на представителите на прокуратурата за положителното взаимоотношение.

„ Съвместно с Национална следствена служба успяхме да стигнем до тези лица и да съберем годни доказателства, които се надявам да бъдат употребявани в наказателния развой. Надявам се в идващото Народно заседание предложенията, които бяха направени от министъра на вътрешните работи и не стигнаха до средата, да бъдат признати и наказванията за този вид незаконна активност да станат доста по-строги, защото ще изиграят по-голяма превантивна роля “, сподели Атанас Илков.

Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев даде повече информация за здравословното положение на потърпевшите, като посочи, че при огромна част от мигрантите то се усъвършенства.



Работата на СГП и Национална следствена служба по следствието на случая продължава.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР