Възвишение - екранизацията по едноименния роман на Милен Русков, тръгва

...
Възвишение - екранизацията по едноименния роман на Милен Русков, тръгва
Коментари Харесай

Виктор Божинов, режисьор: Във "Възвишение" ме провокира усещането за съвременност

Възвишение " - екранизацията по едноименния разказ на Милен Русков, потегля по кината на 67 екрана - най-широкото разпространяване за български филм в новата история на българското кино, на 10 ноември. В датата не е търсена особена символика, сподели екипът му на конференция през вчерашния ден - просто опцията да стигне до най-вече хора във към този момент цялостния с нови български филми календар.

След като бе показан на Деня на националните будители в Котел - мястото, където се ражда концепцията за романа на Милен Русков, " Възвишение " през вчерашния ден за пръв път се срещна с аудитория от публицисти в София, любопитни по какъв начин построената върху монолози книга ще бъде превърната в киноповествование. Любителите на романа няма да бъдат предадени. Във кино лентата взе участие цяло съзвездие обичани български артисти - Филип Аврамов, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Христо Петков, Кирил Ефремов, Димитър Рачков, Стефан Денолюбов, Параскева Джукелова, плюс изпълнителите на основните функции - Александър Алексиев и Стоян Дойчев. " Дневник " беседва с режисьора Виктор Божинов след прожекцията.

 Виктор Божинов, режисьор: Във
© Велко Ангелов

Споменахте, че сте били надалеч от мисълта да представяте Димитър Общи като изверг. Във кино лентата има доста спорове, за разлика от едноплановата героизация, на която това време постоянно е подложено. Два от тях са сред действието и " разсуждението ", Димитър Общи, като деятелен и припрян, и Левски като стратег и идеолог, и сред непознатото, западното и усещането му у нас. Напомни ми на една фраза от деня на националните будители - че българският будител " не е интелектуалец от европейски вид ". Какъв е българският будител?

- Димитър Общи се е опитал да буни народа. Много хора настояват, че е бил сръбски разузнавач, вкаран, с цел да унищожи цялата работа. Но във връзка с историята може да се приказва ужасно доста. Идеята във кино лентата е нещата да не се показват в черно и бяло, изрично в едната или другата посока.

Не мога да кажа дали будителят е европейски интелектуалец - може да бъде и подобен. " Будител " значи човек, който е намерил смислени неща и се пробва да болести останалите с тях, с цел да се движим нагоре. Развитието напред е част от естествените закони. Въпросът е да намерим тези хора, които ще го създадат и придвижване нагоре. Защото можеш да се движиш и напред и надолу. Това е смисълът на самата дума " нагорнище ".

Какво си представяте, че написа в писмото на Общи до Левски? (Основна задача на основните герои Гичо и Асенчо е доставянето на писмото до Левски, само че наличието му по този начин и не излиза наяве - бел. ред.)

-
Аз си представям, че е изискал да си уговорят среща. Защото доста постоянно се случва едни хора да приказват за едни и същи неща, само че да не се схващат. Вярвам, че двамата са желали да приказват за едно и също нещо, само че може би просто не са се харесвали. Към края на кино лентата Гичо доближава до прозрението, че " народ не существува ". Какво има поради?

- Ами да го питаме него Какво в действителност значи изразът " народ "...? Нация е едно, националност - друго. А народ малко звучи като безпринципно събиране на всякакви хора. Някакво заседание, само че не от география, не от концепция Затова постоянно ми е доста смешно, когато някой се пробва да приказва " от името на народа ". Да не забравяме, че най-ужасните неща, са осъществени " в името на народа ". Присъдите и до през днешния ден не престават да се произнасят " в името на народа ", в което има много безнаказаност и нечиста сделка.

Вече се чуха такива препратки и евентуално е неизбежно филм за тази ера да бъде сравняван с " Време разделно ". Вие виждате ли го в тази линия на българското кино?

-
Не, изрично. Ако го виждах в тази линия, въобще нямаше да се занимавам. Във " Възвишение " ми хареса, че става въпрос за хора, че нещата не са разграничени на черно и на бяло, че погледът към този исторически интервал е съгласно мен единственият вероятен - правилен и почтен към сложността на интервала. Не се пробва да го ситуира в параметри, които да обслужат някаква идеология, идея или визии за света. Това е огромното предизвикателство - чувството за истина. Тя може би по тази причина толкоз елементарно кореспондира със съвременността. Категориите за истина се разполагат върху времето. Най-ценното, което ме предизвика във " Възвишение " е чувството за актуалност.

Фотогалерия: По стъпките на Гичо и Асенчо с "Възвишение " >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР