Възстановяването на световните гори би могло да погълне 22 пъти

...
Възстановяването на световните гори би могло да погълне 22 пъти
Коментари Харесай

Горите са ключови за борбата с глобалното затопляне заедно с намаляването на изкопаемите горива

Възстановяването на международните гори би могло да погълне 22 пъти повече въглерод, в сравнение с светът изхвърля за една година, което потвърждава, че дърветата са основен инструмент в битката с климатичната рецесия, наред с намаляването на изкопаемите горива, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се научно проучване.

В проучването се преглежда възобновяване на горите там, където те биха съществували естествено, в случай че не съществуваше индивидът, като се разреши на деградиралите гори да се възстановят или като се залесят още веднъж обезлесени региони, само че не се включват региони, които са жизненоважни за селското стопанство или към този момент са превърнати в градове.

Постигането на цялостния капацитет за възобновяване на горите в света би довело до изтеглянето на 226 гигатона непотребен въглероден двуокис от атмосферата - или почти една трета от количеството, добавено в атмосферата от индустриалната гражданска война насам, се показва в проучването.

" Не може да има избор сред природата и намаляването на въглеродния отпечатък. Трябва безусловно да предприемем стъпки за реализиране на двете по едно и също време ", споделя екологът Томас Кроутър от Федералния софтуерен институт в Цюрих.

Статията, оповестена в списание " Нейчър " от Кроутър и още над 200 други откриватели, е съществена актуализация на документ от 2019 година, който провокира яростни диспути в научната общественост. Новите констатации демонстрират, че въпреки горите да могат да оказват помощ в битката с изменението на климата, потреблението им за компенсиране на бъдещи излъчвания на парникови газове е контрапродуктивно, сподели Кроутър. Всякакви спомагателни излъчвания ще изострят изменението на климата и рисковите метеорологични условия, ще навредят на горите и ще понижат способността им да всмукват въглерод. Според него това би премахнало изгодите от компенсацията. Идеята за приемане на отплата посредством просто засаждане на дървета " в този момент изрично опонира на научните данни ", сподели Кроутър.

Изследването е продължение на знаково изследване от 2019 година, също с присъединяване на Кроутър, в което се показва, че 205 гигатона въглероден двуокис могат да бъдат да бъдат погълнати посредством възобновяване на горите. Главният изпълнителен шеф на Salesforce Марк Беньоф се въодушевява от резултатите да работи със Световния стопански конгрес, с цел да развие самодейността за засаждане на един трилион дървета. Но документът и напъните за основаване на трилион дървета провокираха разногласия измежду учените и природозащитниците. Мнозина споделиха, че дърветата са показани като прекомерно опростено решение за климатичната рецесия и то може да отклони вниманието от напъните да се понижи потреблението на изкопаеми горива, които са главният провинен за климатичните промени.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР