Възстановяването на глобалното търсене на петрол до нивата отпреди кризата

...
Възстановяването на глобалното търсене на петрол до нивата отпреди кризата
Коментари Харесай

Кога търсенето на петрол ще се върне на предкризисни нива

Възстановяването на световното търсене на нефт до равнищата отпреди рецесията ще настъпи не по-рано от 2023 година Това се показва в прогнозата на Международната енергийна организация (IEA) за петролния пазар за интервала до 2026 година, пише . 

IEA отбелязва, че търсенето на нефт в международен мащаб към момента изпитва отрицателните ефекти от пандемията на ковид. Според организацията през 2020 година търсенето на нефт е било съвсем 9 милиона барела на ден под равнището от 2019 година " При липса на по-бързи политики и промени в държанието, дълготрайните мотори на растежа ще продължат да подтикват търсенето на нефт ", се споделя в отчета.

В същото време световното ползване на нефт до 2026 година може да доближи 104,1 милиона барела дневно, което е с 4,4 милиона барела на ден повече от 2019 година, съгласно IEA. Експертите на организацията акцентират, че задържащите се резултати на пандемията, съчетани с " неотложността на енергийния преход към нисковъглеродни енергийни източници, може да значат, че търсенето на нефт в никакъв случай няма да се върне към своята предпандемична траектория ".

Китай и Индия ще допринесат най-вече за възобновяване на търсенето

Страните от ОПЕК ще обезпечат главния растеж в международното произвеждане на нефт през идващите пет години, Съединени американски щати ще дадат непретенциозен принос за увеличението на производството. Забавянето на производството в Съединени американски щати отваря пътя за страните от ОПЕК + да попълнят по-голямата част от доставките на нефт, съгласно IEA. Производството на нефт от страните от ОПЕК + ще се усили с 6 милиона барела дневно от 2020 до 2026 година, до 54 милиона барела дневно, до момента в който страните отвън ОПЕК + ще усили производството с 4 милиона барела на ден до 50 милиона барела дневно.

В същото време безплатният ефикасен потенциал за произвеждане на нефт в света може да намалее до петдошинто дъно до 2026 година заради спад на вложенията, предвижда организацията. 

Прогнозата за 2021 година

Международната енергийна организация (IEA) повиши прогнозата си за напредък на търсенето за 2021 година в месечен отчет, оповестен също през днешния ден. И по този начин, в отчета от март IEA чака световното търсене на нефт през 2021 година да се усили с 5,5 милиона барела дневно - до 96,5 милиона барела дневно. Тази оценка е със 100 хиляди b/d по-висока от февруарската.

Подобрената прогноза се дължи на студеното време в Северна Азия, Европа и Съединени американски щати. В същото време по-интензивният стопански напредък и имунизацията на популацията ще подкрепят повишаването на търсенето на нефт през втората половина на 2021 г. 

Доставките на нефт от страни отвън ОПЕК през 2021 година ще се усилят с 0,7 милиона барела дневно (b/d) против спад от 1,3 милиона b/d през 2020 година " Доставката от производители на нефт, които не са се включили към договорката ОПЕК +, може да се усили със 700 хиляди барела дневно през 2021 година след спад от 1,3 милиона барела дневно през 2020 година ", се споделя в документа.

В същото време производството на нефт в Съединени американски щати ще продължи да спада през тази година, счита МАА, като отбелязва, че повода за това ще бъде студеното време през февруари. " Производството на нефт в Съединени американски щати ще бъде мощно наранено от февруарския мраз. Очаква се през 2021 година спадът в производството на нефт в страната да бъде 180 хиляди b/d ", оповестява IEA.

Факторът Русия 

Русия до 2026 година може да усили производството на нефт с 0,7 милиона b/d, до 11,3 милиона b/d, се споделя в прогнозата.

През 2021 година добивът на нефт в Русия ще покаже сдържан напредък заради продължаващите ограничавания по договорката ОПЕК +. По-значително нарастване на производството се чака през 2022 година и през 2023 година след премахването на рестриктивните мерки, които разрешават да се възстановят падналите количества нефт, съгласно IEA. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР