Възстановяването на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през

...
Възстановяването на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през
Коментари Харесай

Възстановяването на еврозоната се ускорява

Възстановяването на бизнес интензивността в еврозоната се е ускорило през февруари, като растежът е изключително изразителен в бранша на услугите, сочи ново изследване, даващо вяра, че рецесията в зоната на общата валута може да бъде избегната, съобщи Ройтерс.

През февруари композитният Индекс на мениджърите по доставките (PMI) на " Стандарт енд пуърс глоубъл " (S&P Global), считан за добър барометър за икономическо здраве, се е покачил до осеммесечен връх от 52 по отношение на 50,3 през януари. Очакванията бяха за растеж от 52,3.

Февруари е вторият следващ месец, в който показателят е над 50, което разделя растежа от свиването.

" Разширяването на бизнес интензивността през февруари дава вяра, че рецесията към този момент се отсрочва ", споделя Крис Уилямсън, основен икономист в " Стандарт енд пуърс глоубъл ". " Налице са ясни знаци, че бизнес доверието набира скорост, защото опасенията от нестабилния енергиен пазар понижават, а а инфлацията е минала своя пик ".

Индексът за бъдещата продукция, подсказващ дали е налице оптимизъм или скептицизъм, се повишава през февруари до 61,2 по отношение на 60,4 през януари, което е най-високата му стойност от година насам.

 istock istock
Индексът за бранша на услугите пораства до 52,7 по отношение на 50,8 през януари.

С повишаването на търсенето фирмите съумяха да натрупат поръчки за пръв път от октомври насам, демонстрира новият бизнес показател, скачайки до 52,2 по отношение на 50,1 през предходния месец. Силното търсене води и до повишаване на цените на едро, въпреки и с най-бавните темпове от повече от година.

" Налице са опасения, че стабилно високата инфлация на цените на едро, съчетана с изненадващата резистентност на стопанската система, ще насърчи ЕЦБ да продължи да стяга паричната политика, което може да докара до спад на търсенето през идващите месеци " показва Уилямсън.

Ново нарастване с 50 базисни пункта на депозитната рента на Европейската централна банка по-късно този месец наподобява несъмнено, съгласно икономисти, интервюирани от Ройтерс, които чакаха в допълнение нарастване от 25 базисни пункта през идващото тримесечие до равнища от 3,25 на 100.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР