Възстановяването и експонирането на тези зидове ще е много сериозно

...
Възстановяването и експонирането на тези зидове ще е много сериозно
Коментари Харесай

Сензация! Пороят в Царево разкри безценна находка – старата Митница на „Василико”

Възстановяването и експонирането на тези зидове ще е доста съществено доказателство за историята на богатото в древността „ Василико ”

Природното злополучие, което сполетя Царево на 5 септември 2023 година и нанесе провали на инфраструктурата, бизнеса и елементарните хора за десетки милиони левове и лиши 4 човешки живота, ще остане в историята и с разкриването на неповторима археологическа находка.

Днес кореспондент на Флагман.бг бе извикан от локални поданици, които забелязали остарели каменни зидове под оголения рид над скандално известния това лято бутиков плаж „ Василико ” в остарялата част.

Това, което заснехме, бе незабавно показано на шефа на Регионалния исторически музей доцент Д-р Милен Николов. Неговият теоретичен екип от археолози работи в този регион от 2012 година, когато за първи път в историята на южния черноморски град стартира реализация на огромния план Виапонтика.



Това е мястото, снимано на 23 юли 2023 година:

Именно под управлението на доцент Николов е проучен регионът в непосредствена непосредственост до мономенталната базилика „ Успение Богородично ”, построена през 1810 година – представляваща най-големия православен храм на Южното Черноморие от интервала на Османското господство като неутрален белег за благосъстоянието на остарелия град Василико.



Същото място на плаж „ Василико ”, снимано на 9 септември  2023 година

Доц. Николов съобщи пред Флагман.бг преди малко следното:

Заснетото през днешния ден от репортерския ви екип под самата черква в посока плажа и към остарялата ветрена мелница заслужава съществено внимание и още на следващия ден аз ще отида на място. Това, което съм виждал през последните 10 години там, са все съдове и основи на къщи от 16, 17, 18 и 19 век, които са били изцяло унищожени при огромния пожар през 1883 година Всички те обаче са от камъни на калова заварка. Във вашите фрагменти аз виждам строеж от камък и бял хоросан, което е от ранния османски интервал. Уверено мога да кажа, с доста огромна възможност, че са се разкрили елементи от огромна административна постройка – Митницата. Смятам, че неотложно мястото би трябвало да се маркира, зидовете да се почистят, да се подредят и да се експонират с подобаваща указателна табела, тъй като това е съществено доказателство за остарялата история на Царево. Не можем да възстановим достоверната постройка, тъй като нямаме никакво доказателство по какъв начин е изглеждала. В профила на хълма до момента бях виждал остатъци от Средновековието, само че в този момент пороят изцяло е отнесъл пръстта в морето и е разкрил основите на Митницата ”, сподели доцент Николов и добави, че незабавно ще образува своя екип за на следващия ден.

Плажът „ Василико ” е до нос Кастро, върху който се извисява църквата „ Успение Богородично ”. Години наред чакълестата линия с малко пясък и дължина не повече от 130 метра, привличаше гостите в остарялата част на града със своите кокетни заведения, водни колела и лодки. Това лято обаче, концесионерът Иван Вълчев го трансформира в сметище и дори пусна багери в средата на август, пробвайки се въпреки всичко да го пусне в употреба, само че по този начин и не съумя, поради неспазването на редица условия по закон.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР