Възрастта и необходимият трудов стаж за придобиване на право на

...
Възрастта и необходимият трудов стаж за придобиване на право на
Коментари Харесай

Бъдещите пенсионери се хванаха за главата: Първо ще умрем, преди да се пенсионираме

Възрастта и нужният трудов стаж за придобиване на право на пенсия нарастват от началото на 2024 година Изискваната възраст за дамите се усилва с 2 месеца, а за мъжете – с един месец. Но мъжете могат да излязат в пенсия много по-късно от дамите, макар че междинната дълготрайност на живота им е по-кратка, написа Труд бг.

Изискваният трудов стаж за пенсия нараства и за мъжете, и за дамите с 2 месеца. От 1 януари, с цел да излязат в пенсия, дамите би трябвало да са навършили 62 години и 2 месеца и да имат трудов стаж от 36 години и 6 месеца.

За да получат пенсия, мъжете би трябвало да са навършили 64 години и 7 месеца и да имат стаж от 39 години и 6 месеца, гласят текстове от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).

Постепенното нарастване на възрастта и нужния стаж за пенсия беше решено преди години, а задачата е да бъдат лимитирани разноските за погашение на пенсии.

Стажът за излизане в пенсия ще нараства, до момента в който през 2027 година доближи 37 години за дамите и 40 години за мъжете.

Възрастта за пенсиониране и за мъжете, и за дамите ще нараства, до момента в който доближи 65 години. За мъжете това ще стане относително скоро – през 2029 година, а за дамите – през 2037 година

След края на 2037 година възрастта за пенсиониране би трябвало да нараства с нарастването на междинната дълготрайност на живота, написа в КСО. Но най-малко към този момент няма съображение възрастта за пенсиониране да продължи да бъде вдигана.

По принцип междинната дълготрайност на живота нараства през годините. Поне по този начин беше до 2019 година С коронавирус рецесията през 2020 година обаче обстановката се промени и от този момент междинната дълготрайност на живота продължава да понижава.

Според последните данни на Национален статистически институт междинната дълготрайност на живота е 71,9 години, като при мъжете е 68,3 години, а при дамите е със 7,5 години по-висока – 75,8 години.

Оказва се, че сме се върнали на равнището отпреди 20 години, когато продължителността на живота е била почти същата.

Но възрастта за пенсиониране продължава да нараства за да бъдат спестени пари на държавната хазна. А времето, през което хората могат да се радват на пенсията си, понижава.

Въпреки това все по-често икономисти разясняват, че може да се стигне до ново повдигане на възрастта за пенсиониране, поради огромния дефицит на пари в бюджета на държавното публично обезпечаване.

Заедно с повдигането на условията за приемане на пенсия нараста и броят на хората, които излизат в пенсия преди да навършат нужните години и стаж.

През 2024 година се резервира правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на естествената възраст при съществуване на условия стаж.

Това право може да се употребява от дамите, навършили възраст 61 години и 2 месеца при стаж 36 години и 6 месеца, както и от мъжете на възраст 63 години и 7 месеца със стаж от 39 години и 6 месеца. Тази пенсия се отпуска пожизнено с понижение от 0,4% за всеки месец, недостигащ на индивида до общата пенсионна възраст.

За придобиване на по този начин наречената пенсия при повърхностен застрахователен стаж, т. е. когато човек няма задоволително трудов стаж, само че има минимум 15 години автентичен застрахователен стаж, той би трябвало да е навършил възраст от 67 години.

Това е пределната възраст за придобиване на право на пенсия за повърхностен застрахователен стаж и не е планувано тя да нараства повече през идващите години.

Минималната пенсия става 580,57 лева от 1 юли

Увеличение с 11%, само че след шест месеца

Максималната остава 3400 лева. 

Увеличението на пенсиите няма да бъде от 1 януари, а от 1 юли 2024 година

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11%, само че не от началото на 2024 година, а от 1 юли. Традиционно индексирането на пенсиите е от средата на годината по “швейцарското предписание ” – с 50 на 100 от инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

Но минималната заплата и минималният застрахователен приход нарастват от началото на годината. Вдигането на обществените заплащания също е от януари. Оказва се, че единствено пенсионерите получават нарастването на парите си с шест месеца забавяне.

Това се прави, с цел да бъдат спестени пари на държавната хазна. Вдигането на пенсиите изостава от нарастването на останалите заплащания и разноските на бюджета са по-малко, в сравнение с биха били при повдигане на пенсиите от 1 януари.

От 1 юли 2024 година минималната пенсия нараства от 523,04 лева на 580,57 лева Но оптималната пенсия остава без смяна в размер на 3400 лева

От 1 юли с изключение на общото индек­сиране на пенсиите с 11 на 100 ще има още едно нарастване за хората, които получават вдивишди добавки. От средата на 2024 година вдовишките добавки нарастван на 30% от пенсията на умрелия брачен партньор, при 26,5% сега.

Важи единствено за работещите хора

Служебно повдигане на пенсиите от 1 април

Може и с персонално заявление

Пенсиите на работещите пенсионери служебно ще бъдат преизчислени от 1 април от чиновници на Национален осигурителен институт. Но пенсионерите още през януари могат да изискат преизчисление.

Пенсиите за трудова активност на хората, които не престават да работят, служебно ще бъдат преизчислени от 1 април 2024 година Това става без да е належащо подаване на заявление от пенсионерите.

При преизчисляването се зачита в допълнение добитият от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането, надлежно – след последното преизчисляване на пенсията, за времето до 31 декември на миналата календарна година.

Стажът се зачита въз основа на данните, подавани от осигурителите, а за самоосигуряващите се – данните за импортираните от тях осигурителни вноски.

Стажът се зачита въз основа на налични в осведомителната система на Национален осигурителен институт данни към 1 март на годината, в която се прави преизчисляването. За да бъде осъществено служебно преизчисляване от 1 април, пенсионерът би трябвало да е придобил най-малко един ден застрахователен стаж през миналата година.

Преизчисляването на пенсиите може да стане и с подаване на персонално заявление в Национален осигурителен институт от пенсионер, който е придобил в допълнение застрахователен стаж и застрахователен приход след пенсионирането, надлежно след последното преизчисляване на пенсията.

В този случай преизчисляването също се прави годишно, само че периодите са разнообразни – от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката, като се вземат поради данните за импортираните осигуровки за времето до края на месеца на подаване на заявката и които са налични в осведомителната система на Националния застрахователен институт.

Още през януари работещите пенсионери може да изискат пенсиите им да бъдат преизчислени. Ако някой е подал такова заявление през последните четири години, то продължава да е в действие, и пенсията ще бъде преизчислена от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката.

Цената нараства с над 30 лева

Даваме 185 лева за всеки месец недостигащ стаж

Вноската е 19,8%

Цената на недостигащия застрахователен стаж нараства с малко над 30 лева за всеки месец.

Цената за пазаруване на стаж за пенсия нараства от началото на 2024 година Ако на човек не му доближават няколко месеца или години стаж, с цел да получи право на пенсия, може да ги купи, а от 1 януари цената се подвига. Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) хората, на които не им доближава стаж, могат да платят за всеки месец вноска в размер на 19,8% от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се жители.

От 1 януари минималната заплата нараства от 780 лева на 933 лева Заедно с това се усилва и минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се до 933 лева Така цената на всеки месец недостигащ стаж нараства от 154,44 лева на 184,73 лева

Увеличението е с 30,29 лева Ако не ви доближава година стаж, би трябвало да платите 2216,76 лева, а цената за всичките 5 години, които по закон може да бъдат купени, е 11 083,80 лева Цената на една година спомагателен стаж нараства с 363,48 лева, а за пет години се усилва с 1817,40 лева

Възможностите за пазаруване на застрахователен стаж са посочени в КСО и се позволяват единствено в тъкмо избрани случаи. Има три разновидността, при които хората могат да купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.

Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране. Преди да купят стаж хората би трябвало да ревизират в териториалното отделение на Национален осигурителен институт тъкмо какъв брой време не им доближава за пенсия.

Защото, в случай че платят по-голяма сума от нужната, това няма да им обезпечи по-висока пенсия, само че ще имат право да изискат надплатената сума да им бъде възобновена от съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите. Недостигащият застрахователен стаж се преценя към датата на заявката за приемане на първата пенсия.

Пенсията се отпуска от датата на заявката, откакто са импортирани дължимите осигуровки. Внасянето на осигуровките за недостигащия стаж става по банков път след подадена декларация.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж ” се издава от териториалното отделение на Национален осигурителен институт въз основа на документа за импортираните осигуровки. За хората, живеещи в друга страна, с която България има подписан интернационален контракт в региона на общественото обезпечаване, удостоверението се издава от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – София-град.

Осигурителният приход за времето, за което е платен застрахователен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера за осигурителния му приход по отношение на междинния застрахователен приход за страната.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР