Възрастта и необходимият трудов стаж за придобиване на право на

...
Възрастта и необходимият трудов стаж за придобиване на право на
Коментари Харесай

Нова „изненада“ за хиляди българи: Вдигат възрастта и стажа за пенсия. Ето с колко

Възрастта и нужният трудов стаж за придобиване на право на пенсия нарастват от началото на 2024 година Изискваната възраст за дамите се усилва с 2 месеца, а за мъжете – с един месец. Но мъжете могат да излязат в пенсия много по-късно от дамите, макар че междинната дълготрайност на живота им е по-кратка.
Изискваният трудов стаж за пенсия нараства и за мъжете, и за дамите с 2 месеца. От 1 януари, с цел да излязат в пенсия, дамите би трябвало да са навършили 62 години и 2 месеца и да имат трудов стаж от 36 години и 6 месеца. За да получат пенсия, мъжете би трябвало да са навършили 64 години и 7 месеца и да имат стаж от 39 години и 6 месеца, гласят текстове от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).
Постепенното нарастване на възрастта и нужния стаж за пенсия беше решено преди години, а задачата е да бъдат лимитирани разноските за погашение на пенсии. Стажът за излизане в пенсия ще нараства, до момента в който през 2027 година доближи 37 години за дамите и 40 години за мъжете. Възрастта за пенсиониране и за мъжете, и за дамите ще нараства, до момента в който доближи 65 години. За мъжете това ще стане относително скоро – през 2029 година, а за дамите – през 2037 година След края на 2037 година възрастта за пенсиониране би трябвало да нараства с нарастването на междинната дълготрайност на живота, написа в КСО. Но най-малко към този момент няма съображение възрастта за пенсиониране да продължи да бъде вдигана, предава Лупа.
По принцип междинната дълготрайност на живота нараства през годините. Поне по този начин беше до 2019 година С коронавирус рецесията през 2020 година обаче обстановката се промени и от този момент междинната дълготрайност на живота продължава да понижава. Според последните данни на Национален статистически институт междинната дълготрайност на живота е 71,9 години, като при мъжете е 68,3 години, а при дамите е със 7,5 години по-висока – 75,8 години.
Оказва се, че сме се върнали на равнището отпреди 20 години, когато продължителността на живота е била почти същата.
Но възрастта за пенсиониране продължава да нараства за да бъдат спестени пари на държавната хазна. А времето, през което хората могат да се радват на пенсията си, понижава. Въпреки това все по-често икономисти разясняват, че може да се стигне до ново повдигане на възрастта за пенсиониране, поради огромния дефицит на пари в бюджета на държавното публично обезпечаване.
Заедно с повдигането на условията за приемане на пенсия нараста и броят на хората, които излизат в пенсия преди да навършат нужните години и стаж.
През 2024 година се резервира правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на естествената възраст при съществуване на условия стаж.
Това право може да се употребява от дамите, навършили възраст 61 години и 2 месеца при стаж 36 години и 6 месеца, както и от мъжете на възраст 63 години и 7 месеца със стаж от 39 години и 6 месеца. Тази пенсия се отпуска пожизнено с понижение от 0,4% за всеки месец, недостигащ на индивида до общата пенсионна възраст.
За придобиване на по този начин наречената пенсия при повърхностен застрахователен стаж, т. е. когато човек няма задоволително трудов стаж, само че има минимум 15 години автентичен застрахователен стаж, той би трябвало да е навършил възраст от 67 години.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР