Възрастните хора над 65-годишна възраст и хора с увреждания скоро

...
Възрастните хора над 65-годишна възраст и хора с увреждания скоро
Коментари Харесай

От Бургас тръгва идеята за новата социална услуга! Вижте каква е!

Възрастните хора над 65-годишна възраст и хора с увреждания скоро ще могат да разчитат на здравна грижа по домовете с нова стратегия на общественото министерство.

" Преди 3 години породи концепцията да обединим 2 услуги в едно - обществен патронаж и здравно обслужване. Според  нас по този метод ще осигурим по-добра грижа за  възрастните хора и тези с увреждания и благодаря на министерството, че поддържаха тази наша концепция и я доразвиха в стратегия за цялата страна. Голяма част от възрастните хора са самотни, имат потребност от доктор или здравна сестра, а доста от тях нямат опция да стигнат до здравно заведение ", изясни кметът на Бургас Димитър Николов. Той взе участие в  информативен ден по стратегия " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания ",  проведен от Министерството на труда и обществената политика в Бургас със заместител министър Зорница Русенова, зам.-областния шеф Севдалина Турманова, зам. кметовете доктор Лорис Мануелян и Руска Бояджиева, специалисти и представители на обществени институции и неправителствени организации.

  " Общините ще могат да аплайват за финансиране до края на февруари. Програмата е планувана за 17 000 консуматори, като от нея може да се възползва всяка една община ", разясни  на срещата  зам.-министърът  на  труда и обществената политика Зорница Русинова.

Комплексната обществена услуга ще включва с изключение на познатия обществен патронаж и посещаване от умело здравно лице, което ще може да прегледа потребителят на тази обществена услуга и да даде насоки за лекуване или предварителна защита на болесттите.

Медиците от мобилните екипи, посещаващи домовете на възрастните хора, ще правят първична и вторична профилактика посредством премерване на кръвното налягане, кръвната захар и реализират връзката на пациента с общопрактикуващия му доктор, който няма опция за домашни визити на адрес. Това е изключително значимо и за хората с душевен разстройства и болести като предварителна защита против рецидив и утежняване на положението.

" При нужда нашите  мобилни екипи ще съпроводят лицата до болнично заведение, защото програмата планува и закупуването на коли, посочи кметът Николов. Той е безапелационен, че концепцията, която потегли от Бургас и към този момент има поддръжката на МТСП, ще бъде извънредно потребна и ще способства за повишение на здравния статус на възрастните хора, които не могат сами да се грижат за себе си, както и тези които са с увреждания или скоро са изписани от болнично заведение след тежко заболяване или намеса. Услугата ще е от огромно значение и за самотните хора, които живеят както в града, по този начин и в отдалечените квартали на града.

Зам.-министър Русинова и кметът Николов посетиха и Дневен център за деца и юноши с увреждания в Морската градина и срещнаха присъстващите родители и асистенти с новите благоприятни условия, които дава законопроекта за даване на обществени услуги.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР