Възраждане реагираха остро на внесените проекторешения на от ПП-ДБ за

...
Възраждане реагираха остро на внесените проекторешения на от ПП-ДБ за
Коментари Харесай

Посещението на депутати от Възраждане в Русия отново скара депутатите, Явор Божанков нападна ГЕРБ-СДС и ДПС

" Възраждане " реагираха остро на импортираните проекторешения на от ПП-ДБ за освобождение на депутати на четвъртата политическа мощ от парламентарни комисии поради визитата в Руската федерация от предходната седмица .  

Става въпрос за Ивелин Първанов и Ангел Георгиев. Първият членува в комисиите по външна политика и защита, а вторият единствено в тази по външна политика.

Цвета Рангелова  от " Възраждане " съобщи, че предложенията опонират на Правилника на Народното събрание.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов " назова предложенията " противозаконни ". Той прикани ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да не позволява до гласоподаване сходни решения. 

Явор Божанков от ПП-ДБ, който е един от вносителите за измененията в комисиите, изясни, че има съществени съображения за националната сигурност на България. Той прикани точката да се гласоподава неотложно, тъй като имало доста значими решения за гласоподаване в двете комисии. 

" Много значими решения предстоят на Народното събрание, значими събития има в Комисията по защита. Не можем да допуснем някой с едно око да поглежда тези неща и след това да върви в Москва ", съобщи Божанков.

Пленарната зала гласоподава точката да отпадне от дневния ред по предложение на " Възраждане ", само че настояването им не бе подкрепено. 

От Има Такъв Народ също застанаха зад " Възраждане " и обявиха, че точката не би следвало да се преглежда, тъй като противоречала на Правилника. От Българска социалистическа партия също видяха в проекторешението незаконност. Иван Ченчев нарече тази процедура " диктаторска ". 

Председателстващият заседанието Андрей Чорбанов даде 15-минутна почивка, в която депутатите да получат копие от плановете на решения, с които да бъдат отстранени депутатите на " Възраждане " от комисиите. След него дебатите продължиха. 

Народното събрание одобри да отсрочи разглеждането на двете решения. То бе подкрепено и от ГЕРБ-СДС, и от Движение за права и свободи.

Явор Божанков разгласи, че се е формирало болшинство. Той упрекна депутатите на ГЕРБ-СДС и Движението, че са разрешили хората били в Русия да продължат да членуват в комисиите. 

В отговор на това Йордан Цонев сподели, че не може да се взимат решения в нарушаване на разпоредбите за работа на Народното събрание. Той бе безапелационен, че Движение за права и свободи няма да допусне срещи сред български депутати с представители на режима в Кремъл. Цонев обаче разясни, че това ще се случи след промени в правилника. 

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС също бе сериозна към Божанков. Тя сподели, че не може разпоредбите да не бъдат спазвани и бе безапелационна, че няма различни болшинства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР