Възпоминания за Васил Левски се състояха на 27 декември 2022

...
Възпоминания за Васил Левски се състояха на 27 декември 2022
Коментари Харесай

Възпоминания за Васил Левски се състояха на Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче

Възпоминания за Васил Левски се състояха на 27 декември 2022 година на историческата околност Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче. 

Едва ли има различен българи, който със лични сили да е направил толкоз доста за своето родно място, колкото Левски, сподели кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя акцентира, че с тези събития на практиказапочва идната година, която ще е отдадена на навършването на 150 години от залавянето на Апостола на свободата. Кметът напомни още завета на Левски – „ да бъдем обединени и равни на другите европейски нации, тъй като видяхме, че разединението носи единствено проблеми и земетресения “.

Цветя и венци бяха поднесени на двете паметни места в наличието на жители. Пред тях историческите събития бяха припомнени от представители на Регионалния исторически музей – Пламен Мяшков и Юлия Йовева. За революционерите от Къкрина и за първия музей на Левски – ханчето,  говори кметският наместник на селото Иваничка Станчева.

В събитието взеха участие зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, представители на институции, граждански организации, жители.

Паметта на  Васил Левски бе почетена пред паметника седноминутно безмълвие. На финала прозвуча обичаната национална ария на Апостола.

Припомняме, че двете исторически места са свързани с последното свободно пътуване на  Васил Левски, когато той беше заловен от турски заптиета (полицаи). Това ставасутринта на 27 декември 1872 г. Малко по-рано на Пази мост Левски и  Никола  Цвятков срещат турски патрулначело с Хасан Али чауш. Тази намира се е оказва съдбовна, защото е събудила съмненията на търсещите го.Призори Васил Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче.

Община Ловеч всяка година полага старания на разпространява мястото Пази мост, което е неразривно обвързвано с Къкринското ханче. В това отношение е подкрепена от Ротари клуб и други цивилен организации.       

Пълен запис виж тук
https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР