Възпламеняване на бойлери. Това е версията за огромния пожар в

...
Възпламеняване на бойлери. Това е версията за огромния пожар в
Коментари Харесай

Възпламеняване на бойлери е версията за пожара в „Студентски град”

Възпламеняване на бойлери. Това е версията за големия пожар в „ Студентски град ” в София през вчерашния ден.

Междувременно притежатели на жилища в постройката упрекнаха огнеборците в безредни и забавени дейности при гасенето на огън, оповестява Блиц.

Най-сериозно от пожара е потърпевш последният 6-и етаж. Обитателите имаха опция по-рано денем да влязат, да огледат какво е останало от движимостите им и да съберат най-необходимия си багаж. След което още веднъж бяха помолени да изоставен постройката.

Пожарът избухна през вчерашния ден следобяд, в гасенето му се включиха към 50 пожарникари, които изляха 90 тона вода. Цялата постройка сега е подгизнала.

Евакуация поради пожар в " Студентски град " (ВИДЕО+СНИМКИ)

От ранни зори Рангел е пред хотела-общежитие, в очакване да бъде позволен до стаята си.

„ Бях до към 02:00 часа през нощта да виждам и пожарникарите още гасяха. Очаквам да видя, че всичките ми неща са изгорели и са се наводнили от водата, тъй като е изсипана доста вода върху постройката ”, разяснява Рангел.

Очакванията му се сбъдват. Последните етажи на постройката са като след бомбардировка. Всичко, което огънят е пощадил, беше събрано за минути в чували. Най-големи са вредите в жилищата на футболистите от юношеската школа на ЦСКА.

„ Чисто нова плазма-телевизор отпътува. Всичко това е отпътувало. Тук са се излели 90 тона вода. Каквато и техника да е, тя като плува във вода, няма късмет ”, разяснява Стефан Яръмов.

Собственик на част от потърпевшите жилища упрекна пожарникарите в подценяване на обстановката.

„ Видя ли са къде е пожарът, изгасили са го и те са си тръгнали. И след половин час пожарът е траял и към този момент целият покрив е изгорен ”, разяснява Цветомир Владимиров.

„ Няма такова нещо, просто са останали на място, видели са, че обстановката е по-сложна и са извикали на място още екипи. Вероятно горенето е продължавало доста преди да ни повикат ”, съобщи ст. комисар Веселин Гетов, шеф на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, София.

Според пожарникарите сигналът е подаден късно - откакто огънят, тръгнал от елтабло, се популяризирал по цялата мрежа от кабелни шахти. Затова и гасенето на пламъците траяло повече от 8 часа.

„ Те не са знаели какво да вършат. Абсолютен безпорядък е бил на покрива. Хора напред-назад, няма кой да ги провежда. Просто са изпуснали ситуацията. За мен е пожарникарска неточност на 90% ”, разяснява Цветомир Владимиров.

„ Опъват една стълба, стълбата блокира, 5 минути се мъчат да я създадат. След това потеглят с маркучите да гасят, маркуча избива, оправят го още веднъж 10 минути. Хората се мъчат – нямат техника. Тези, които гледаме на Запад с пяна, това се залива за 20 минути и всичко свършва ”, разяснява Стефан Яръмов.

„ 12 противопожарни автомобила са безусловно оборудвани по европейски правила. Не съм склонен, че не е стигала техника ”, съобщи комисар Тошко Тошев от Столичната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

До дни би трябвало да стане ясна и точната причина за експлоадирането и разрастването  на огъня.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР