Възпитаниците на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина Проф. д-р

...
Възпитаниците на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина Проф. д-р
Коментари Харесай

Интерес към авиацията и космонавтиката и в Гимназията по ветеринарна медицина в Ловеч

Възпитаниците на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Проф. доктор Д. Димов “ в гр. Ловеч се срещнаха с четирима курсанти от ВВВУ “Георги Бенковски “, които им описаха за опциите за образование и професионална реализация на курсанти и студенти.



За богатата и разнообразна образователна, спортна, научно-изследователска, присъединяване в Програма ЕРАЗЪМ+, галактическо общество, изкуство и социална активност приказваха председателката на Курсантско-студентския съвет старши сержант Радина Бодурова, нейният заместник- сержант Николай Гюров, членовете на съвета – младши сержант Сияна Янкова и сержант Димитър Ковачев.



Не е инцидентно, че и до ден сегашен, свързваме Ловеч с авиацията.

Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ е правоприемник на няколко български авиационни учебни заведения и школи, първата от които е открита през 1914 година.

През 1945 година във Враждебна, край София, се основава Народното военновъздушно учебно заведение, което през 1948 година се реалокира в Долна Митрополия. В Божурище е учебното заведение за щурмани и свързочници, а в Ловеч и Горна Оряховица – за техници.

Преди 60 години приключва първият випуск летци и инженери с висше обучение.

Сред възпитаниците на Висшето национално военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ е първият български космонавт генерал- лейтенант Георги Иванов, актуалният пълководец на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев и още десетки водачи и авиационни инженери, които са закърмени с бойната, гражданската, селскостопанската авиация са родом от Ловеч и региона.



И корифеят на галактическата просвета – учен Димитър Мишев е родом от Ловеч!

На 10 април 2024 г.-денят, в който ще отбележим 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов, посредством и на който България стана 6-тата галактическа страна, представители на Авиационната Алма матер ще срещнат жителите и гостите на града на люляците със специалностите за образование на курсанти и студенти на профилиран щанд пред Общината!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР