Възпитаник на училището по изкуствата украси със стенописи средношколското общежие

...
Възпитаник на училището по изкуствата украси със стенописи средношколското общежие
Коментари Харесай

Ученик от Русе украси общежитие със стенописи

Възпитаник на учебното заведение по изкуствата украси със фрески средношколското общежие в Русе. Пейзажите се намират на стени, които в предишното са били тъмни и мрачни. Сега картините радват освен учениците, само че и всички посетители и възпитатели в постройката.

Русе

11-токласникът Мелих Исмаил пристигнал да живее в Русе преди три години, когато фантазията му да учи изобразително изкуство се сбъднала. Момчето е от Исперих и е наследило от татко си гения да рисува. От тогава до в този момент учи в паралелката по изящни изкуства в Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “. За себе си споделя, че това, което знае за живописта, е научил от преподавателката си Виргиния Пенчева. В постройката на средношколското общежитие или по навръх Центъра за поддръжка за личностно развитие-както е промененото му название-имало доста свободно пространство и доста празни и тъмни стени.
Христина Петкова-директор на Център за поддръжка за личностно развитие-Русе: През 2015-година общежитието беше в тъмнозелено боядисани стени, коридори и фоайета, което създаваше една тягостна атмосфера, както за работещите, по този начин и за учениците. Решихме да променим цвета, да променим към по-светли тонове.
Първата си картина Мелих Исмаил основал преди години. Тя му лишила няколко месеца, а изработката и била доста сложна, тъй като решил да рисува с блажна багра. Накрая за довършването и се присъединил и татко му.

Мелих Исмаил: Решихме да го създадем върху стена-да е малко по-интересно. Тогава го започнах през ноември и го приключих през февруари-за 4 месеца. Христина Петкова-директор на Център за поддръжка за личностно развитие-Русе: Решихме да подтикваме в него, т.е. да предизвикваме някакви изяви-от една страна за него като художник, като самочувствие... и по този начин открихме го и го насърчихме. Той видя едно пространство прекомерно огромно, тъй като много огромни са ни фоайетата и стените, и доста празни, само че пък към този момент са освежени.


Идеята за втората картина се зародила неотдавна, само че в този момент младият художник решил да премисли освен сюжета, само че и изразните средства-спрял се на различен пейзаж и избрал акрилни бои.
Мелих Исмаил: След две години искахме да създадем още една картина, само че този път да ми оказва помощ едно момиче- Радостина се споделя, от моето учебно заведение. Искахме отново а е пейзаж, само че да не е нещо есенно, само че пролетно, нещо малко по-цветно. 1,07 И взехме решение да го създадем пролетната почивка и за една седмица успяхме да го създадем, по-малка картина, само че по-хубава, по-красива.
Сега Мелих, който следващата година ще бъде зрелостник, има нова цел – да направи още по-красиво и пъстро платно-този път с морски сюжет.
Мелих Исмаил: Мисля да обрисувам още една картина-като за финален спомен. Все още не съм решил какво ще е, отново ще е пейзаж, само че към момента не съм решил какъв пейзаж ще е...Изключително доста се веселя, че остава нещо след мене, някакъв спомен.
Докато е в общежитието обаче, за неговия гений има още приложно поле-казва шефът на Центъра за поддръжка за личностно развиване Христина Петкова. И добавя, че тя и сътрудниците и от години се стараят да открият качествата на своите ученици и да дадат поле за изява на всяко даровито дете.
Христина Петкова-директор на Център за поддръжка за личностно развитие-Русе: Имаме една друга концепция, с която ще помогнем на нашите ученици да запомнят бележити дати от историята, бележити исторически персони.... Когато е по-свободен-ще създадем белия декор на стъпалото и надлежно на всяко едно ходило ще бъдат изписани по-запомнящи се исторически дати. Неща, които ще се набиват в очите на ученика и ще бъдат в изгода и в учебно заведение, по-лесно ще се запомнят.
След като приключи учебно заведение младият гений не крие, че желае да продължи да се развива в областта на изобразителните изкуства. Затова се надява да продължи образованието си във Великотърновския университет, а специалността, която и е избрал, е компютърна графика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР