Възобновяват се полетите между Либия и Италия след десетилетна пауза

...
Самолет, летящ за Рим, излетя в събота от столицата на
Коментари Харесай

Самолет, летящ за Рим, излетя в събота от столицата на Либия, подновявайки полетите до Италия след почти десетилетно спиране поради забрана на ЕС, съобщиха властите в Триполи.

Европейският съюз през 2014 г. спря полетите, извършвани от либийските авиокомпании, и им забрани да навлизат във въздушното пространство на държавите-членки, тъй като разкъсаната от война северноафриканска страна беше затънала в интензивни битки.

Полетът в събота излетя от летище Митига в Триполи. Беше управляван от базираната в Либия Medsky Airways, която предлага два пъти седмично директна връзка с италианската столица.

Възобновяването на полетите е „част от интензивните усилия на правителството за премахване на европейската забрана за либийската гражданска авиация“, каза ООН на Либия. признато правителство във Facebook.

Medsky Airways стартира през 2022 г., годината след като членът на ЕС Малта обяви, че ще разреши полети до и от Либия.

Не беше ясно как авиокомпанията успя да заобиколи забраната на ЕС, която остава в сила.

Европейската забрана беше наложена, след като коалиция от предимно ислямистки милиции, наречена „Фаджр Либия“, превзе Триполи след седмици на битки, които нанесоха огромни щети на международното летище на града.

Оттогава последователни либийски правителства настояваха за забраната да бъде премахната.

Абделхамид Дбейба, министър-председателят на базираното в Триполи правителство, каза в началото на юли, че "италианското правителство ни е информирало за решението си да вдигне въздушното ембарго, наложено на либийската гражданска авиация в продължение на 10 години" .

Италия, бившата колониална сила на Либия, и средиземноморската островна държава Малта сега са единствените европейски държави, които възобновиха полетите с Либия.

Рим не е коментирал официално този ход.

За голяма част от през последното десетилетие либийците трябваше да преминат през Тунис, Истанбул или Кайро, за да стигнат до Европа по въздух.

Богатата на петрол Либия потъна в години на хаос, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали и уби силния човек Моамер Кадафи.

страната остава разделена между две враждуващи администрации, едната в Триполи, а другата в източната част на Либия, подкрепяна от силния военен Халифа Хафтар.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР