Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) не могат да бъда изградени, защото

...
Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) не могат да бъда изградени, защото
Коментари Харесай

България не може да си позволи да спре своите централи на въглища, заяви Николай Вълканов

Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) не могат да бъда построени, тъй като няма по какъв начин да се причислят към мрежата. Това сподели проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов - ръководител на Българска минно-геоложка камара и ръководител на Съвета на шефовете на " Минстрой Холдинг " АД, по време на форума " Powers Summit ", който се организира в София. Той уточни, че могат да причислят 2000 мегавата ВЕИ мощности, до момента в който поръчките са за 34 000 мегавата. " Нито е допустимо, нито ще се случи ", посочи Вълканов, представен от Българска телеграфна агенция.

Нито едно държавно управление и нито един парламент не са подхванали ограничения за създаване на мощности за базова електрическа енергия, обърна внимание Вълканов. Не единствено това, само че и желаят да се затваря базова мощ. Затова би трябвало да бъдат извършени диалози с Европейската комисия, с цел да се отсрочи това " съсипващо за нашата енергетика мероприятие ".

Вълканов уточни, че за 2022 година в Европа са създадени 8 милиарда тона въглища, до момента в който България е произвела 30 млн. тона. Тоест, къде сме ние, къде е светът, разяснява ръководителят на Българската минно-геоложка камара. Той добави, че цената на въглищата се е повишила неведнъж и през днешния ден е по-висока от цената на петрола. Затова освен не би трябвало да се стопира производството на въглища, а даже би трябвало да се усилва производството на електрическа енергия от въглища. Ако не се вземат ограничения в този момент, от 1 януари 2023 година България ще би трябвало да стартира да затваря мощности, счита той.

Българската промишленост регистрира огромен растеж на производството, добави Вълканов. Страната ни е на трето-пето място в Европа по произвеждане на мед, олово и цинк. " Нашата промишленост работи добре поради доста вложения, които се направиха ", смята ръководителят на Българската минно-геоложка камара. Той изясни, че 7 милиарда лв. са били вложени единствено през последните 5 години в минната промишленост. Това дава опция България да е конкурентна и да създава артикули с висока добавена стойност. " Това е пътят – вложения, развиване, само че България не може да си разреши да спре своите централи на въглища до 2025 година с 40 % ", посочи Вълканов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР